Dom naroda PFBiH odobrio nacrte iz seta zakona o notarskoj djelatnosti

by nedim
| 21:26

Dom naroda Parlamenta Federacije završio je vanredno zajedanje usvajanjem zaključka po kojem je zadužio Federalnu vladu da u javnu raspravu od 30 dana uputi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, kao i izmjene pet zakona (Zakona o nasljeđivanju, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o zemljišnim knjigama, Zakona o stvarnim pravima i Porodičnog zakona Federacije BiH), koje je potrebno donijeti zbog izvršavanja presude Ustavnog suda FBiH.

Presudom su proglašeni neustavnim poslovi notara u članu 73. Zakona o notarima i odredbe navedenih pet zakona, koje su sadržavale obaveznu notarsku obradu. Rok za izvršavanje presude je šest mjeseci te ističe 16. novembra.

“Ta odredba važi do 15. novembra. Građani i dalje imaju mogućnost da obavljaju notarske usluge odnosno poslove notara, koji su također propisuje u članu 69. Zakona o notarima”, kazala je pomoćnica federalnog ministra pravde Mersiha Udovčić.

Federalni ministar pravde Mato Jozić kazao je da je njegova želja i Ministarstva bila ta da se nađe kompromisno rješenje u pogledu izvršenja presuda.

“Na vama je da prvo budemo u interesu građana i pravne sigurnosti, a ne da se bavimo populizmom”, poručio je delegatima Jozić dodajući da će razgovarati s kolegama iz notarijata u cilju pravne sigurnosti građana u Federaciji BiH.

Navedeni set zakona koji se tiče notarske struke ranije je u formi prijedloga usvojio Predstavnički dom uz amandmane koji su postali sastavni dio zakona.

Također, u vezi sa tom oblasti Dom naroda usvojio je zaključak po kojem je zadužio Federalno ministarstvo pravde da izvrši izmjene tarifa o nagradama i naknadama notara i odvjetnika, te u roku od 30 dana uskladi usluge na način da njihovu visinu prilagodi standardu građana Federacije BiH, odnosno imovinskim prilikama umanjujući iznose tarifa u odgovarajućem postotku.

(TI)