Crveni križ: Pruženo 2.387 usluga prve pomoći migrantima i tražiocima azila

by admin2
| 14:00

Članovi mobilnih timova Crvenog križa tokom oktobra pružili su 2.387 usluga prve pomoći i psihosocijalne podrške u okviru humanitarnog zbrinjavanja migranata u tranzitu i tražioca azila.

Struktura Crvenog križa u Bosni i Hercegovini, svakodnevno teži poboljšanju uslova, naročito za osobe kojima je neophodna i zdravstvena pomoć.

Uz podršku partnera, a posebno Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i Danskog vijeća za izbjeglice, koje se finansira iz ECHO sredstava, mobilni timovi i ekipe prve pomoći djeluju na području Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i na području Zvornika i Bijeljine.

”Naši timovi svakodnevno pružaju pomoć migrantima i tražiocima azila, koji najčešće imaju rane, grčeve, bolove u mišićima, kao i scabies. Tokom oktobra imali smo 424 intervencije prve pomoći i pružili smo 1.963 usluga psihocijalne podrške. Ekipa u Ključu pronašla je i jednog migranta bez svijesti, a brzom reakcijom te saradnjom s lokalnom zdravstvenom ustanovom osobi je spašen život i zadržana je na liječenju”, naglasio je koordinator zdravstvenih aktivnosti mobilnih timova u Crvenom križu Jasmin Nikšić.

Rad mobilnih timova izuzetno je važan, posebno jer se podrška pruža onima koji se nalaze izvan kampova, na ulicama, u parkovima i na putevima.

Osim usluga pružanja prve i psihosocijalne pomoći, Crveni križ pruža podršku u osiguranju smještaja, hrane, odjeće, higijenskih uvjeta te aktivnosti fokusiranih na obnavljanje porodičnih veza, saopšteno je iz Crvenog križa.

(TI)