Čuvanje uspomene na žrtve: Zajednički projekat Federalnog ministarstva i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

by admin2
| 7:47

Ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević sastao se u sjedištu Vlade FBiH, s novim direktorom Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Emirom Suljagićem.

Memorijalni centar zvanično je otvoren 2003. godine, kada je ukopano prvih 600 identificiranih žrtava genocida, a dosad su u Potočarima ukopane ukupno 6.643 žrtve genocida.

Naredne 2020. godine bit će obilježena 25 godišnjica genocida u Srebrenici kada je najavljen veliki broj delegacija i gostiju iz cijelog svijeta. Tim povodom pripreme za sve aktivnosti koje će biti upriličene u okviru obilježavanja su već počele ali su u toku i sve redovne aktivnosti u Memorijalnom centru.

Ministar Bukvarević je iskazao podršku radu Memorijalnog centra te da je obaveza svih preživjelih da podržavaju projekte kojima je za cilj čuvanje istine o našoj časnoj odbrani ali i čuvanje uspomene na sve nevino ubijene žrtve.

Na sastanku je dogovorena saradnja Federalnog ministarstva i Memorijalnog centra te finansijska podrška za rad i organizaciju 25. godišnjice kroz javne pozive koje ovo Ministarstvo raspisuje svake godine u svrhu finansiranja obilježavanja značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata. Također, ovom prilikom pokrenuta je zajednička inicijativa za projekat u okviru kojeg će biti prikupljeni lični predmeti učesnika Marša smrti. Radi se o predmetima koje su žrtve i preživjeli imali ili koristili i sačuvali nakon agresije na BiH te koji će biti korišteni kao artefakti. U ovom projektu bit će angažirani članovi boračke populacije, prije svega djeca šehida i poginulih branilaca kao i ratni vojni invalidi i demobilizirani branioci.

Između ostalog, istaknuto je da organizacija aktivnosti vezanih za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici treba biti centralizirana i pod vodstvom Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, pa će tako i organizacija marša mira biti u nadležnosti ovog Centra – saopšteno je iz  Kabineta ministra

 (Tuzlainfo.ba)