subota, 02 Novembar 2019 18:17

Povećanje depozita: Ukupna štednja stanovništva u BiH iznosi 12,89 milijardi KM

2403 novcanice

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), na kraju septembra 2019. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 12,89 milijardi KM, što je najveći zabilježeni nivo.

- Ako posmatramo depozite stanovništva po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti u septembru 2019. iznose 5,66 milijardi KM ili 43,9 posto ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 478 miliona KM, a dugoročni 5,18 milijardi KM. Transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 7,23 milijarde KM ili 56,1 posto ukupnih depozita stanovništva, saopćeno je iz Centralne banke BiH, povodom 31. oktobra Svjetskog dana štednje.

Kako stoji u saopštenju, stanovništvo u BiH kontinuirano povećava depozite, pa su tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine porasli za čak 1,06 milijardi KM ili 8,9 posto.

Međutim, postoje značajne razlike u tempu rasta zavisno od tipa depozita. Najbrže rastu transakcioni računi, koji su porasli za 17,3 posto (odnosno 562 miliona KM), zatim depoziti po viđenju koji bilježe porast od 9,4 posto (odnosno 293 miliona KM).

- Oročeni i štedni depoziti, a koji odražavaju pravu štednju, također rastu, ali slabijim tempom i na godišnjem nivou su imali porast od 3,8 posto (204 miliona KM), što govori da stanovništvo ipak nema prostora za izdašniju dugoročnu štednju. Ipak treba imati u vidu da se štednja realizira i putem drugih oblika, kao što su polise osiguranja i sl, kažu u CBBiH.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 5,52 milijarde KM, što čini 42,8 posto učešća, što je značajno više nego prije šest godina kada je udio depozita u domaćoj valuti bio 38 posto. Depoziti u eurima iznose 6,74 milijarde KM ili 52,2 posto, a depoziti u ostalim stranim valutama 638 miliona KM ili 5 posto.

- Građani se odlučuju na štednju zbog više razloga i motiva - zbog vanrednih okolnosti i hitnih slučajeva, zbog brige za moguće opadanje kupovne moći u budućnosti, za manje ili veće nabavke, kako bi sebi priuštili nešto, da bi izbjegli zaduživanje, za starost kao dopunu penzije ili zdravstvenog osiguranja, saopštili su iz CBBiH.

Depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka, od 55,2 posto, pa stoga predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcionisanja banaka. Na osnovu tog povjerenja i povjerenih sredstava stanovništva, banke su u mogućnosti da finansiraju i doprinose efikasnijem funkcionisanju i rastu ekonomije, te da pomognu u reduciranju neformalne transakcije.

CBBiH već godinama na Svjetski dan štednje provodi niz aktivnosti kada ugosti učenike osnovnih i srednjih škola s prostora BiH. Ove godine centralno obilježavanje Svjetskog dana štednje biće upriličeno u Glavnoj banci Republike Srpske Centralne banke BiH u Banjoj Luci, a slične aktivnosti provode se i u drugim glavnim jedinicima i filijalama CBBiH.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu