MFS Emmaus: Organizovan Dan jetima za 120 djece iz BiH

by admin2
| 11:30

Povodom obilježavanja Dana jetima/djece bez jednog ili oba roditelja, Udruženje Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus je kao i svake godine uz podršku IHH organizacije iz Turske organizovao nezaboravno druženje i izlet za 120 djece jetima.

U nedjelju 13. oktobra djeca su prvo posjetila džamiju Ferhadiju u Banja Luci gdje im je održan historijski čas o tom lokalitetu.

Nakon Banja Luke djeca su stigla na ranč „Zelena dolina“ u Prnjavoru gdje je u prelijepom prirodnom okruženju zahvaljujući uposlenicima MFS-EMMAUS-a pripremljen roštilj i cjelodnevni program a djecu su posebno oduševili animatori „Geppetto“ iz Sarajeva.

Zabavljali su se uz poznate likove iz svojih omiljenih crtića, uživali u face paintingu, sportskim igrama i kreativnim radionicama. Ovom druženju sa djecom prisustvovali su predstavnici i volonteri turske organizacije IHH Insani Yardim Vakfi koji su finansijski podržali aktivnost. Nakon cjelodnevnog druženja djeci su podijeljeni pokloni i akika, odnosno meso.

MFS-EMMAUS uz pomoć donatora, učestvuje u mjesečnom stipendiranju preko 1.600 djece sa područja cijele BiH. Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima”, je započela 2011. godine i to je projekat na koji je MFS-EMMAUS posebno ponosan i čija realizacija predstavlja odraz i ideal svega onoga što naše Udruženje radi i ima za cilj manifestovati prilikom realizacije svojih mnogobrojnih aktivnosti. Program sponzorstva odnosi se na: pružanje novčane pomoći, kupovinu školskog pribora, odjeće i obuće za jetime, izgradnju kuća za porodice jetima kojima je to neophodno; organizovanje zajedničkih iftara i podjela   bajramskih paketa, održavanje edukativnih i zabavnih radionica za jetime i njihove majke, organizovanje zajedničkih izleta i druženja, te socio – ekonomsko osnaživanje majki jetima.

(Tuzlainfo.ba)