Amel Tuka donio srebro u BiH

by admin2
| 11:12

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka je po povratku u Bosnu i Hercegovinu istakao kako je jedva čekao da se vrati u domovinu.

Tuka je sletio na sarajevski aerodrom gdje se obratio bh. javnosti, a na početku emotivnog govora pustio je i suzu.

“Od slijetanja na aerodrom, kako sam došao na tlo BiH, počele su raditi emocije”, rekao je Tuka i nastavio:

“Govorio sam da idem u Dohu spreman. Još u aprilu sam rekao da ću se vratiti u sami vrh, jer mi je tu mjesto i evo me, tu sam gdje mi je stvarno i mjesto. Znam da sam napravio veliku stvar, puno veću nego u Pekingu. U Pekingu ste svi očekivali medalju i imao sam veliki pritisak, a ovaj put je bilo malo drugačije. Bio sam dobar, ali me niko nije svrstavao među kandidate za medalju pa mi je bilo lakše jer nisam osjećao pritisak”, rekao je Tuka.

“Otišao sam u Dohu rasterećen i mnogo sigurniji nego u Peking kada sam bio najbrži čovjek na svijetu. U trke sam ušao veoma ozbiljno, svakog sam shvatao ozbiljno, nisam dozvolio nijednog momenta da nekog potcijenim pa da mi se desi rano ispadanje”, dodao je najbrži Evropljanin svijeta na 800 metara.

“Poslije prve utrke sam se osjećao veoma loše jer je bilo 40 stepeni,pa sam dobio temperaturu i groznicu. Na dan polufinala se nisam osjećao dobro i pomislio sam da ću morati odustati. Zahvaljujem se treneru Ghidiniju i italijanskoj federaciji i njihovim ljekarima koji su me izliječili pa sam mogao trčati polufinale”, rekao je Tuka.

U finalu je Tuka išao na sve ili ništa i to mu se isplatilo.

“Polufinale je izgledalo moćno, to mi je dalo samopouzdanje pred finale. Znao sam da će utrka u finalu biti veoma brza, ali sam znao da sam spreman za to. Sve karte sam stavio na stol i otišao sam na sve ili ništa i osvojio sam sjajno drugo mjesto, što je najveći uspjeh bh. sporta, na što sam veoma ponosan”, istakao je Tuka.

Tuka je 2015. godine bio najbrži čovjek na 800 metara tokom sezone, a na Svjetskom prvenstvu u Pekingu je osvojio bronzu. No, nakon toga rezultati na narednim takmičenjima nisu bili u tom rangu.

“Nakon 2015. godine su počele povrede, imao sam slabije rezultate i sam sam sebe pitao da li sam postigao svoj maksimum”, iskreno je rekao Tuka.

Tuka će posjetiti rodni Kakanj u 14 sati gdje mu također spremaju doček ispred zgrade Općine Kakanj, a centralno slavlje planirano je nakon toga u Zenici.

Svjetskom viceprvaku na 800 metara će doček u Zenici biti organizovan u 20 sati na Atletskom stadionu Atletskog kluba “Zenica” na kojem se također očekuje više hiljada posjetilaca.

Podsjetimo, Tuka je osvojio srebro na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi na 800 metara i na taj način svoje ime zlatnim slovima upisao u historiju bosanskohercegovačkog sporta.

(TI/Klix.ba)