nedjelja, 22 Septembar 2019 18:40

FBiH: Ovog ponedjeljka štrajk upozorenja 4.500 ljekara i stomatologa

0611 strajk

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH ovog ponedjeljka bi trebalo da održe polusatni štrajk upozorenja, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata, saopćeno je iz Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji je Odluku o stupanju u štrajk 4.500 ljekara i stomatologa donio 19. septembra.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na protestima ljekara u maju, a do njega se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

Iz Saveza ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

"Neujednačene odluke sudova dovele su to toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije desilo u Posavskom kantonu nerazumnom odlukom Vlade", navode iz ovog saveza.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je ranije da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je trebalo da bude donesen prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, njime bi se jasno definisao položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Evrope, na zakonit i adekvatan način riješe svoj status.

"U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sistema", upozorio je Zaid - prenose agencije.

(TI)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu