ponedjeljak, 16 Septembar 2019 17:33

Na tržištu BiH pronađene hodalice i trotineti opasni za djecu

1609 trotinet

Na tržištu BiH pronađeni su dvije hodalice i trotinet čija upotreba predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o hodalicama "ES Robot" i "Minija" iz Turske te trotinetu DJ-06255 iz Kine. Uvoznik sva tri proizvoda je sarajevska firma "Mars 97".

Iz Agencije navode da je uvoznik poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja ovih proizvoda s tržišta, a potrošačima koji su kupili neki od proizvoda preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u prodavnicu gdje je kupljen.

Hodalice nisu stabilne i mogu se prevrnuti, ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane određenim standardom, a uputstvo za upotrebu i informacije na pakovanju nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH.

Kod trotineta je došlo do trajnih deformacija, pucanja plastičnih dijelova i napuknuća cijevi upravljača, prečnik prednjih točkova znatno je manji od propisanih 120 milimetara, prečnik krajeva ručki upravljača manji je od propisanih 40 milimetara, a ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve.

Uputstvo za upotrebu trotineta nije napisano ni na jednom jeziku koji se koristi u BiH, navedeno je u saopštenju. 

(TI)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu