Štrajk se nastavlja: Vlada FBiH i rudari nisu postigli dogovor

by admin2
| 11:51

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije održali su danas sastanak s rudarima rudnika mrkog uglja Breza i Zenica.

“Od jutros je blizu 200 rudara u jamama i rudari iz Breze neće napustiti prostorije u kojima borave nakon prve smjene. Žao mi je što nismo postigli dogovor. Ovo postaje teška omča oko vrata rudara. Trinaestog septembra idemo u generalni štrajk. Godinama smo se nudili, u svim prilikama pokušali biti konstruktivni i sada je vrijeme da ovako nastupimo. Rudari neće izaći iz jama. Žao nam je kada smo vidjeli policijske snage u zgradi Vlade FBiH, nismo imali namjeru nikoga ponižavati niti povrijediti. Obići ćemo rudare. Nećemo praviti spektakl. Pokušali smo pronaći rješenje za situaciju u rudnicima, ali ništa. Pokazali smo da nećemo prihvatiti podjele i da ostajemo zajedno”, kazao je predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Poručio je predstavnicima Vlade FBiH prije današnjeg sastanka, zakazanog za 12 sati, da rudare neće podijeliti na one iz Breze i one iz Zenice.

“Ono što je jučer zaključeno u Vladi FBiH je podjela rudara i mi je nećemo prihvatiti”, rekao je dodavši da će stupiti u generalni štrajk i organizovati masovne proteste ukoliko ne budu zadovoljni rezultatima današnjeg sastanka.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je kazao da će za rudnik Breza iznaći rješenje, ali za Zenicu danas nisu mogli ponuditi rješenje jer od tri aktivne jame samo jedna proizvodi.

Sastanku je prisustvovalo sedam predstavnika rudara, direktor Porezne uprave FBiH i resorni ministar Nermin Džindić.

“Pokušali smo napraviti hronologiju problema od 2009. do 2015. kada ni marka za doprinose nije uplaćena. Podsjetio je da je Vlada FBiH od 2015. naložila uplaćivanje. Sada je došlo na naplatu sve iz prošlosti, ukupno 14 miliona za Brezu, a 6,5 miliona KM će Elektroprivreda dati za Brezu. Za Zenicu nismo uspjeli naći rješenje, Zenica je dužna 141 milion poreza. Produktivnost je 280 tona godišnje po rudaru, a rudnik Gračanica 1.760 tona po rudaru. U Zenici svaka tona proizvodi gubitak”, kazao je Džindić.

Dodao je da Elektroprivreda ide u fazu rekonstruiranja. Mora donijeti bolju i efikasniju upravu.

“Dobili smo zahtjev sindikata za sastanak s vladom u kojem se traži da se deblokira račun, da se detektuju krivci, restrukturiranje, bolji uslovi u rudnicima i rekalkulacija cijene uglja. Restrukturiranje će biti pokrenuto i mora se uraditi. Dali smo rok 10 dana da se ovaj problem riješi s rudnikom Zenica i Breza. Vlada FBiH će iznijeti opcije kako da se problem u Zenici kratkoročno riješi, a onda dugoročno. Ne možemo dozvoliti da direktor rudnika ima platu 4.500 KM, a da nema prijedlog za rješenje, ja ću danas tražiti njegovu smjenu, zabranu zapošljavanja u EPBiH.
Vlada će pomoći koliko može”, naglasio je Džindić.

Kazao je da je današnji štrajk trebao biti pred Elektroprivredom BiH.

(TI/Klix.ba)