Odlični prinosi na vakufskom zemljištu u Janji: Krompir, pšenica i kukuruz već imaju kupce

by nedim
| 20:59

Medžlis Islamske zajednice Janja ove godine je ostvario izuzetne prinose sa vakufskog poljoprivrednog zemljišta, od čega će najveći dio biti otkupljen u skladu s ugovorima, a dio distribuiran kategorijama u stanju potrebe u okviru raznih humanitarnih projekata.

Projekat unapređenja vakufske imovine MIZ Janja pokrenuo je još 2014. godine, te su tada nabavljena dva traktora i ostala potrbna mehanizacija. Ove godine je na 40 dunuma zasijan krompir, na 20 kukuruz i na oko 30 dunuma pšenica.

„Projekat traje tri godine, a ove godine očekujemo izuzetno dobar prinos ako uzmemo u obzir da je godina bila veoma loša za poljoprivredu. U početku je bilo puno kiša, a potom suša, pa smo morali zasad zaštiti od svih štetočina koji uzrokuju razne bolesti na krompiru, kao i od krompirove zlatice. Bilo je prilično visokih ulaganja, ali ipak očekujemo da će se isplatiti“, kazao je predsjednik Izvršnog odbora MIZ Janja Husein Camić.

Na četiri hektara vakufske zemlje očekuje se više od 110 tona krompira, kojeg je skoro u cjelosti otkupila Fabrika „Semberka“ iz Janje, a dio krompira će biti doniran Humanitarnoj organizaciji „Emaus“ za potrebe Centra „Duje,“ kao i Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Osim Rijaseta IZ u BiH, Vakufske direkcije i MIZ Janja, u realizaciju ovog projekta uključena je i Poljoprivredna zadruga „Agrofarmer“ u Janji iz koje su ovogodišnji krompir ocijenili izuzetno kvalitetnim.

„Ovogodišnja proizvodnja je bila zahtjevna, ali su nam padavine išle na ruku, sve do procesa vađenja. Suha zemlja nam sada pravi problem, ali krompir moramo vaditi zbog potreba lokalne fabrike, ali i zbog opasnosti od insekata,“ rekao je Mujo Bogaljević iz „Agrofarmer“.

Direktor Vakufske direkcije IZ-e u BiH Senaid Zajimović kaže da je MIZ Janja jedan od primjera dobrog korištenja vakufske zemlje i njenog angažovanja u skladu sa namjerama vakifa.

„Namjera Vakufske direkcije i medžlisa je da ekonomski jačaju medžlise i lokalne zajednice. Vakufi su to uvijek radili, a ovakvim projektima oživljavamo osnovnu ideju vakufa, a to je pomoć lokalnoj zajednici i socijalno ugroženim kategorijama. Prihodi neće ići samo Medžlisu, nego će dio prihoda biti doniran i drugima, a to je ciklus koji želimo da oživimo i ponovo uspostavimo,“ kazao je Zaimović – prenosi agencija MINA.

(Tuzlainfo.ba)