BiH uveze 150 miliona litara vode: Imamo 30 fabrika vode, a građani većinom kupuju onu iz uvoza!

by nedim
| 17:53

BiH uvozi četiri puta više pakovane pitke vode, nego što izvozi.

Prošle godine je uvezeno 150 miliona litara vode, ukupne vrijednosti oko 120 miliona maraka, dok je vrijednost izvezene vode bila oko 27 miliona.

„Apsurd je i u tome što se domaćim proizvođačima naplaćuje veći PDV nego inostranim“, kažu iz Kantonalne privredne komore TK.  Prema popisu Agencije za sigurnost hrane, na tržištu BiH može se naći voda 50 različitih proizvođača, od čega je 30 domaćih.

“Ono što predstavlja veliki problem domaćim proizvođačima jesu veoma skupe analize i dokumentacija potrebna za pokretanje biznisa punionica vode. Drugo što oni na fakture koje izdaju moraju plaćati PDV na stvarnu cijenu dok strani proizvođači uglavnom imaju sestrinske firme registrovane u BiH pa uvoz registruju po niskim cijenama i tako stvaraju nelojalnu konkurenciju“ rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore TK.

Najveće Fabrike pitke vode u TK su Kristal, Meli i Ledena.  „Kad su u pitanju domaći proizvođači oni se prije svega žale na ulazak u velike markete jer se tu plaćaju velike takse da bi dobili policu u marketu gdje bi plasirali svoju vodu“, dodao je Selimović. Iako je prema bogatstvu izvora pitke vode BiH prva u regionu, a sedma u Evropi, ovaj potencijal još nije dovoljno iskorišten.

Domaći proizvođači kažu da imaju daleko veća opterećenja od inostranih koji su obezbjeđeni raznim olakšicama.

U Kantonalnoj privrednoj komori TK dio rješenja vide u pojednostavljivanju postupka pokretanja ovog biznisa, jeftinijim analizama, boljem marketingu i redovnim inspekcijskim kontrolama uvoznih voda.

(TI/RTVTK)