DSO Promus

utorak, 20 Avgust 2019 15:00

Granična policija BiH: U sedam mjeseci otkriveno 37 slučajeva krijumčarenja ljudi

1108 granicna

U prvih sedam mjeseci ove godine policijski službenici Granične policije BiH evidentirali su 37 krivičnih djela „krijumčarenje ljudi“ te tri krivična djela „organiziranje grupe ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima''.

- Nadležnom tužilaštvu podneseno je 37 izvještaja protiv 74 osobe. Među prijavljenima je 61 državljana BiH, četiri Srbije, tri Crne Gore i po državljanin Turske, Egipta, Sirije, Holandije, Pakistana i Alžira - saopšteno je iz Granične policije BiH.

Uz pojačane mjere sprečavanja ilegalnih prelazaka migranata u graničnom pojasu, jedna od osnovnih aktivnosti pripadnika Granične policije BiH je otkrivanje i procesuiranje osoba koje stječu protupravnu imovinsku korist krijumčarenjem osoba preko bh. teritorija.

Broj otkrivenih krijumčara, a samim tim i aktivnosti policijskih službenika konstantno se povećava, a najnoviji slučajevi evidentirani su na Međunarodnom graničnom prelazu Gradina i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Službenici GP BiH su 17. augusta prilikom izlaska iz BiH na MGP-u Gradina kontrolom vozila s njemačkim registarskim tablicama, kojim je upravljao državljanin Rumunije, utvrdili da je suvozač na uvid dao ličnu kartu Rumunije, a da je riječ o državljaninu Afganistana koji je boravio u migrantskom centru Ušivak.

Vozač S. G. S. (1994.) lišen je slobode i zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje ljudi“ predat Tužilaštvu BiH.

- Pripadnici GPBIH 13. augusta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na letu iz Istanbula pregledom državljanke Italije i Bugarske P. G. (1966.), koja je kontroli pristupila u grupi s još tri osobe, otkrili su tri pasoša R. Turske, nosače i silikonske otiske pečata graničnih policija EU zemalja i R. Turske. Državljanka Italije i Bugarske lišena je slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje ljudi“ predata Tužilaštvu BiH. Tri državljana Turske koji su doputovali u pratnji P. G. ispitani su u svojstvu svjedoka i odbijen im je ulaz u BiH nakon čega su vraćeni u Istanbul - navodi se u saopštenju.

(TI)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu