DSO Promus

ponedjeljak, 19 Avgust 2019 20:32

Evropska komisija: BiH odobreno još 10 miliona eura za rješavanje migrantske krize

0205 migranti

Evropska komisija usvojila je danas odluku o izdvajanju 10 miliona evra dodatnih sredstava za podršku BiH u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica prenose agencije.

Sredstva EU će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

EU će takođe nastaviti da pruža podršku unapređenju kapaciteta vlasti u BiH na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice, te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih krivičnih djela.

To će, takođe, pomoći vlastima BiH pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove zemlje porijekla.

Prema službenim procjenama, u BiH je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata, a u zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu.

Oko 4.100 njih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU.

Sa danas odobrenim sredstvima, ukupna sredstva EU za pitanje migracija u BiH od početka 2018. godine iznose 34 miliona evra.

(TI)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu