PUFBiH: Izvršene 123 kontrole i otkriveno 30 neprijavljenih radnika

by admin2
| 18:16

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskog nadzora 17. jula 2019. godine na području Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Gradačca, Gračanice, Doboj Istoka, Živinica, Kladnja, Čelića, Lukavca, Sapne, Banovića Bihaća, Cazina, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda, Posušja, Zenice, Kaknja, Visokog, Žepča, Breze, Zavidovića, Vareša, Tešnja i Usore, izvršili 123 kontrole.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 30 neprijavljenih radnika, 35 obveznika koji nisu evidentirali promet, 1 obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i 1 objekt u kojem se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.
Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 13 objekata, a u 63 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 137.200,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja – istaknuto je.

“Pozivamo porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.
Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa” – saopšteno je.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem:
• e-maila: [email protected] i [email protected],
• SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
• besplatnog poziva na broj 080 020 333, i
• pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

(TI)