DSO Promus

utorak, 09 Juli 2019 20:12

Tužna povorka: Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida stigli u Potočare

0907 kamion tabuti

U prostor bivše fabrike akumulatora u Potočarima stigli su tabuti s posmrtnim ostacima 33 žrtve srebreničkog genocida, koji će biti ukopani 11. jula u kompleksu Memorijalnog centra Potočari.

Brojni Srebreničani i članovi porodice dočekali su posmrtne ostatke svojih najmilijih koji su jutros ispraćeni iz Visokog.

Tuga, jauk i plač odzvanjaju Potočarima.

Islam efendija Mehmedović imam pri Medžlisu Islamske zajednice Zvornik danas je dočekao tabut s posmrtnim ostacima svog oca Ismeta Mehmedovića.

- Moj otac rahmetli u momentu genocida je imao 58. godina kao civil je zarobljen na prelasku na slobodnu teritoriju, onda je streljan sa ostalim Bošnjacima. Nakon 24 godine traganja za njegovim kostima, pronašli smo njegove skeletne ostatke, nažalost nekompletno. Nekako smo zadovoljniji da znamo za grobno mjesto našeg oca i da možemo doći i proučiti Fatihu, i da bude u društvu svoje braće koji leže u tužnoj dolini šehida u Potočarima – kazao je za Fenu Mehmedović.

Majka Tahira Bajraketarević dočekala je tabut svog sina Nedžada Bajraktarević.

- Njegovo tijelo nije kompletno, samo su dvije kosti od nogu pronađene u Liplju. Nedžad je bio krenuo šumom, ali je kasnije zarobljen u Sandićima. Tu je ostao sa ocem, i drugom rodbinom. Imao je 20 godina kada je ubijen i nakon 24 godine smo pronašli njegove kosti – kazala je Feni Bajraktarević.

Iznošenje tabuta do Musale u Memorijalnom kompleksu planirano za sutra u poslijepodnevnim satima. 

(TI/Fena)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu