MUP manjeg bh.entiteta odustaje od formiranja rezervnog sastava policije

by admin2
| 12:40

Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske promijenit će naziv u “Žandarmerija”, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

“Ministarstvo je odlučilo da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u RS-u, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata. Na ovaj način, smatramo da MUP sa dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama može da odgovori na bezbjednosne izazove u budućem periodu, koji će biti stavljeni pred policiju”, navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Navodi se i da s obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS, povlače članove koji se odnose na rezervni sastav policije.

“U budućem periodu, Ministarstvo unutrašnjih poslova će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva”, navodi se u saopštenju.

(TI)