DSO Promus

subota, 15 Juni 2019 09:26

Think Freedom" Edine Selesković osvaja Evropu: Umjetnička instalacija postavljena u Slovačkoj

1506 fola umjetnost

Renomirana umjetnica Edina Selesković otvorila je u petak 14. juna 2019. godine u slovačkom centru kulture Banská Štiavnica izložbu "Think Freedom".

Umjetnička instalacija je tako postavljena u 11. po redu gradu domaćinu u Evropi i do sada je najveća i najkompleksnija postavka ovog projekta. Misiju slobode svojim dolaskom su podržali američki ambasador u Slovačkoj, Adam Sterling, gradonačelnica Grada Banská Štiavnica, Cătălin Flutur, te guverner distrikta Banská Bystrica, Ján Lunter. Podršku projektu je dao i Milan Lukáč, poznati slovački skulptor.

Renomirana umjetnica Edina je sa studentima arhitekture iz Bratislave radila na dizajnu i postavljanju same instalacije, dok je stotine djece iz tri slovačka grada preko Think Freedom poslalo poruke mira i ljubavi. 

Kroz ovaj projekat Ambasada SAD obilježava 30. godišnjicu pada Berlinskog zida. 

Instalacija Think Freedom je krenula iz Sarajeva 2015. godine i od tada je na svojevrsnoj svjetskoj turneji, a dokaz je da umjetnost može pokrenuti dijalog ljubavi i mira u regiji, Evropi, ali i cijelom svijetu.

Edina Selesković je diplomirala na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi su od tada bili izloženi na preko 50 samostalnih i grupnih izložbi širom Sjedninjenih Država, te u Europi i Aziji.

(Tuzlainfo.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu