Zatvoren sajam ENERGA: Veliko interesovanje za konferencijske teme, organizator najavio jubilarni 10. sajam 2020. godine

by admin2
| 15:43

ENERGA 2019, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, koji je u protekla tri dana Centru Skenderija okupio više od 100 izlagača iz 12 zemalja, 200 učesnika konferencijskog dijela programa, te predstavnike brojnih domaćih i stranih organizacija i institucija, danas je okončanim konferencijskim programom i ceremonijom dodjele priznanja izlagačima, svečano zatvoren.

Najveći sajamsko-konferencijski događaj u ovom dijelu Evrope i ove godine je opravdao očekivanja izalagača, učesnika konferencije i organizatora koji je 10. jubilarnu Energu najavio za 9. juni/lipanj 2020. godine.

Organizatori posebno ističu kvalitetan i dobro posjećen konferencijski dio Energe, koji je u tri dana i 14 sesija učesnicima ponudio aktuelne teme iz oblasti energetike i zaštite okoliša, uz učešće predstavnika svih relevantnih institucija, organizacija i privrednih subjekata koji se bave oblastima energije i zaštite okoliša.

-Energa je specijalizirani sajamski događaj koji je po mnogo čemu specifičan i kao takav se uspio pozicionirati u vodeći događaj ovog tipa u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Posebno moramo istaći ovogodišnju posjetu konferencijskom programu, što je dokaz da smo se odlučili za kvalitetne i aktuelne teme, a to nam je i polazna osnova za još kvalitetniji program u jubilarnoj 10. Energi – rekao nam je Zlatko Alidžanović, predsjednik uprave sajma i konferencije ENERGA.

Poslovni susreti “ENERGA b2b 2019“ i ove godine su privukli veliku pažnju bh. privrednika koji su inostrane partnere pokušali pronaći u okviru više od 100 realizovanih sastanaka, organizovanih od strane Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, te Trgovinskog odjela Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Ove godine u fokusu je bila i prezentacija učeničkog stvaralaštva iz oblasti energetike i mehanike, kao dio programa Privredne/gospodarske komore FBiH i Kantonalne privredne komore Tuzla.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja sajma organizator je dodijelio priznanja za slijedeće organizacije i privredna društva:

Luminos, Enelex Spol, En-Union, Žična Kovina, JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne D.D. Mostar, Czech Trade, JP Elektroprivreda Bih D.D., Sarajevo Economic Region Development Agency – SERDA, TTU Energetik, Becker-Warkop Sp. z.o.o., Rifamm, Vanjskotrgovinska / Spoljnotrgovinska Komora BiH, Privredna / Gospodarska Komora Federacije BiH, Rudnik mrkog uglja Banovići, BH Telecom D.D., Omega Software, Elektrosklop, Schiebel Antriebstechnik Gmbh, Ambasada Slovačke Republike u BiH, Credo Invest RS d.o.o. Banja Luka, En-Mar s.r.o., Ami Spol. s.r.o, Genesis Grupa, Urządzenia I Konstrukcje S.A., Deling , Energoinvest D.D., Mikom, Pkimsa Carboautomatyka S.A., Irma Projekt Sistem, Wolf Theiss, Kantonalna Privredna Komora Tuzla Privreda TK, Austrijska Ambasada – Trgovinski Odjel, Austrotherm Gmbh, Cargo-Partner Gmbh, Di Igor Rescec, Görlitz Austria Gmbh, Innio Gmbh & Co. Og.,  Inowa Abwassertechnologie Gmbh & Co Kg, Rp Global Austria Gmbh, Schiebel Antriebstechnik Gmbh, Syncraft® – Das Holzkraftwerk, Wika Messgerätevertrieb Wiegand Ursula, Wöhner Ges.M.B.H,  Siming, Lafat Komerc, Kovan Mi, Elektrometal Plus, F.L. Wind, USAID Energy Investment Activity.

Danas je završena i konferencija ENERGA. Posljednjeg konferencijskog dana se razgovaralo o biogasnim elektranama kao investicionoj prilici za poljoprivrednike, aktuelnim istraživanjima i pravcima razvoja termoenergetike u BiH, zatim potencijalima za primjenu visokoefikasne kogeneracije grijanja i hlađenja u BiH i projektima finansiranja mjera energijske efikasnosti.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna/gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine. Sponzori projekta su Ured specijalnog predstavnika u BiH, USAID EIA, UNDP, GIZ, FL Wind i BH Telecom.

(Tuzlainfo.ba)