srijeda, 12 Juni 2019 15:21

Obilježen Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja TK

1206 anifestacija

U Srebreniku je danas obilježen Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.

U sklopu ove manifestacije, upriličeno je postrojavanje ratnih heroja na gradskom šetalištu u Srebreniku, a potom je u Domu kulture održana svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na herojske dane otpora agresiji na BiH.

Bila je to prilika da se javnosti upute poruke koje se tiču prije svega očuvanja Bosne i Hercegovine i tekovina za koje su se borili njeni najhrabriji sinovi.

„Njihov doprinos je nemjerljiv“, istakao je u pozdravnom govoru premijer Suljkanović, te naglasio da je „ovo prilika da se s dubokim poštovanjem prisjetimo svih patriota,  pripadnika Armije i MUP-a RBiH koji su, s početkom agresije 1992. godine na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta. Našu posebnu zahvalnost odajemo posthumno odlikovanim i svim poginulim i umrlim borcima, koji su za našu domovinu dali vlastite živote. A njihovim porodicama, izražavamo dužno poštovanje povodom Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.“

Ovom prilikom ministar Bukvarević je kazao kako je čast biti na ovakvim manifestacijama koje imaju za cilj da saborci evociraju uspomene iz najtežih dana za odbranu naše domovine ali i očuvaju sjećanje i istinu o herojstvu naših branilaca.

“Od neizmjerne je važnosti da generacije koje dolaze znaju da je naša država odbranjena krvlju šehida i branioca koji su bili spremni svoje živote dati za njenu odbranu i odbranu svih naroda. O herojstvu naših saboraca govore brojne činjenice, a Tuzlanski kanton će ostati u historiji zabilježen kao područje sa kojeg dolazi nekoliko heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata i kao područje na kojem su branioci bili neustrašivi i nezaustavljivi pred agresorima. Čestitam svima današnji Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja i pozivam saborce da vratimo jedinstvo koje smo imali ratnih dana danas kada nam je još potrebnije. Na našu državu ne prestaju nasrtaji i prijetnje i mi uvijek moramo imati na umu da samo zajedno, jedinstveni i složni možemo i moramo braniti našu domovinu”, poručio je, između ostalog, ministar Bukvarević.

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović obračajući se prisutnima naglasio je da se ovakvim manifestacijama žele otrgnuti od zaborava bosanski heroji koji su svojom krvlju platili očuvanje teritorijalnog integriteta države BiH.

Predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK Edin Hadžimuhamedović istaknuo je da će biti nastavljena borba za prava boračke populacije dok je predsjednik Federalnog saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Aljo Bošnjaković aktuelizirao problem lažnih optužnica protiv ratnih komandanata Armije RBiH i hitnog donošenja Zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Učesnici svečane akademije imali su priliku uživati i u prigodnom kulturno-umjetničkom programu kojeg su priredili članovi Gradskog folklornog ansambla i Škole tradicionalne muzike „Sevdah koncept“ Srebrenik.

Tradicionalnom susretu dobitnika najvećih ratnih priznanja prethodilo je odavanje počasti palim braniteljima i polaganje cvijeća na spomen obilježju u Srebreniku u prisustvu porodica šehida i poginulih boraca dobitnika priznanja, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Salke Bukvarevića, premijera TK Jakuba Suljkanovića, ministra finansija Miralema Nuhanovića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mirsada Gluhića, ministra obrazovanja i nauke Zlatana Muratovića, predstavnika Ministarstva za boračka pitanja TK, gradonačelnika Srebrenika i predstavnika drugih općina te federalne i kantonalne koordinacije boračkih organizacija i udruženja.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu