četvrtak, 23 Maj 2019 08:43

Samo u BiH: Državni parlamentarci nisu usvojili ni jedan zakon, a inkasirali 800.000 KM

2305 parlament

Prošlo je osam mjeseci od Općih izbora u našoj zemlji. Za to vrijeme državni parlamentarci nisu usvojili niti jedan zakon, a svi pokušaji sazivanja sjednica završili su neslavno. A parlamentarcima je iz budžeta isplaćeno više od 800.000 KM.

Prazni hodnici Državnog parlamenta. Prazne su i sale, a na monitorima nema zakazanih sjednica. Osim administrativnih službenika, na radnom mjestu zatekli smo tek nekoliko državnih parlamentaraca. 

- Meni je neshvatljivo da ljudi već šest mjeseci ne dolaze na posao i ne rade ono što je u opisu poslova poslanika i delegata - kaže Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu BiH.

- I danas sam kao i svaki drugi dan na poslu. Radim na zakonima, inicijativama, a jednako kao i svi drugi građani sam zabrinut što oni kojima je to posao ne zakazuju sjednice - kaže Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Pripremljene inicijative zasad teško da će uskoro na dnevni red. Posljednji pokušaj sazivanja sjednice Zastupničkog doma propao je zbog nedolaska zastupnika SNSD-a. Oni su ranije poručili da je za funkcioniranje vlasti prvo potrebno otkočiti formiranje Vijeća ministara BiH i stalnih radnih tijela. To čeka i predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto.

- Onog trenutka kada dobijemo od političkih predstavnika prijedloge za stalna politička povjerenstva Parlamentarne skupštine BiH i za sudjelovanje u radu međunarodnih organizacija onda ćemo imati pretpostavke da bi Dom radio - navodi ona.

Za to vrijeme na bankovne račune parlamentaraca stižu plate, paušali, novac za odvojeni život, smještaj, topli obrok. Prema podacima s kojima mediji raspolažu, za četiri mjeseca isplaćeno je više od 750.000 maraka ili po 30.000 svakom parlamentarcu pojedinačno.

- Nije usvojen nijedan zakon, nijedna strategija, ni bilo koji drugi dokument koji bi mogao utjecati na poboljšanje građana BiH, odnosno onih koji su birali tu vlast - ističe Ana Lučić, portparolka CCI-ja.

To što nema sjednica za većinu parlamentaraca znači i da nema potrebe za upućivanjem inicijativa ili zastupničkih pitanja. Zato je i brojka u rubrikama predloženih zakona, zastupničkih pitanja, upućenih inicijativa i predloženih tačaka dnevnog reda kod većine - nula.

(TI/federalna.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu