DSO Promus

subota, 18 Maj 2019 12:44

Tužilaštvo BiH: Podignute optužnice protiv četiri osobe, među njima i Tuzlak

2011 sud bih

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv četiri osobe koje se terete za organizovano krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, krijumčarenje i neovlašten promet akciznim predmetima.

Optuženi se terete za organizirano prekogranično krijumčarenje i prodaju na ilegalnom tržištu velikih količina cigareta bez akciznih markica, čime su ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

Petreš Nenada, rođenog 1973. godine u Banja Luci

Pećanac  Predraga zv.“Draško“, rođenog 1965. godine u Drvaru

Hadžiavdić Mustafe, zv.“Staf“, rođenog 1966. godine u Tuzli

Despenić Marijane, rođene 1976. godine u Banja Luci

Optuženi se terete da su tokom 2017. godine, postali članovi organizovane skupine za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, te su u više navrata vršili krijumčarenje akcizne robe-cigareta, sa područja Srbije i Crne Gore, na teritoriju BiH, kao i krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske, većih količina raznih vrsta cigareta, koje su prodavali njima poznatim osobama i na taj način ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu i građanima BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su za izvršenje kaznenih djela, koristili više putničkih motornih vozila-automobila, od koji su neki imali specijalno izgrađene pregrade i skrovišta za krijumčarenje robe preko granice.

U nekoliko navrata, optuženi su u namjerama krijumčarenja otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela-organizovanje skupine ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz članka 215. stavak 1. KZ BiH, produženo kazneno djelo  krijumčarenja iz članka 214. stavak 1. KZ BiH i produženo kazneno djelo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(TI)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu