Tuzlanski kanton: Sve veći broj maloljetničkih trudnoća

by admin2
| 7:27

U posljednjih nekoliko godina maloljetničke trudnoće su problem s kojim se susreću u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

– Izraženiji trend se dešava u određenim populacijama i u određenoj skupini društva koji još uvijek podržavaju te trendove da se ranije prekida škola i da se ranije sklapaju brakovi – navodi prim. prof. dr. med. sci. Azra Hadžimehmedović, specijalista ginekologije i akušerstva UKC Tuzla.

S ovim problemom susreli su se i u Odgojnom centru Tuzlanskog kantona, gdje je na tretmanu usljed određenih problema boravila i maloljetna trudnica.

– U konkretnom slučaju imali smo problema s održavanjem zdravlja te maloljetnice te smo imali intervencije koje su se, hvala Bogu, završile kako treba – kaže Denis Husić, direktor Odgojnog centra TK-a.

Uvođenje predmeta seksualno vaspitanje u završne razrede osnovnih škola djelimično bi riješilo ovaj problem, što je barem, kada je u pitanju područje Tuzlanskog kantona, svaki put završavalo bezuspješno.

– Da bi se takav predmet uveo, potrebna je zainteresiranost šire društvene zajednice, ali i mnoga pitanja koje trebamo zajednički riješiti, odnosno, na koji bismo način predmet seksualnog odgoja uvodili u škole na području Tuzlanskog kantona – kaže Nikola Čiča, direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda TK-a.

S druge strane sociolozi smatraju da obrazovanje i škola ne mogu puno uraditi na rješavanju ovog problema i da je porodica najbitniji faktor u odgoju i vaspitanju djece.

– Izgubila se ta interakcija između roditelja i djece u smislu obrazovanja i davanja instrukcija na koji način oni trebaju da se ponašaju – ocjenjuje  sociologinja Smiljana Vovna.

Četiri porodilje u 2018. godini ostavile novorođenčad u Klinici za ginekologiju, a trend ostavljanja beba po rođenju je problem i s kojim se suočavaju u Domu za djecu bez roditeljskog staranja.

– Samo prošle godine smo na smještaj primili 12 malih beba uzrasta od rođenja do prve godine života – navodi Amir Muharemović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

 (TI/Federalna.ba)