Kiše već prave probleme: Poplave u više naselja u Bosanskom Novom (VIDEO)

by nedim
| 21:23

Najavljene trodnevne padavine u većem obimu, već prvog dana su napravile probleme građanima u sjever-zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Naime, jaka kiša koja pada danas od popodnevnih sati stvorila je bujične vode koje su napravile polave u više naselja u Bosanskom Novom, a poplavljen je centar Svodne, javlja dopisnik Srne.

U lokalnom centru za obještavanje rečeno je Srni da su jake padavine izazvale bujicu i u naseljima Vidorija i Tunjica, ali da za sada nema dojava da je voda ušla u stambene objekte.

U Petkovcu, na magistralnom putu Bosanski Novi – Prijedor, usporen je saobraćaj zbog nakupljene vode na kolovozu i grana koje je nanijela bujica.

Dosadašnje padavine na slivnom području rijeke Sane nisu znatnije uticale na porast vodostaja većih vodotoka na području Prijedora, ali jeste na rast manjih bujičnih vodotoka, prije svega rječice Puharska, navodi se u izvještaju Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedora.

Podsjećamo, da se zbog pojačanih padavina u narednih pet dana (od 12. do 17. maja) očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save, posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije.

(Tuzlainfo.ba)