petak, 10 Maj 2019 14:58

Memorijalni centar Veljaci: U nedjelju ukop i 13. kolektivna dženaza ubijenim civilima Bratunca

1005 press bmg

U nedjelju 12. maja 2019. godine, u Memorijalnom centru Veljaci, bit će obavljen ukop i klanjana 13. kolektivna dženaza za tri identifikovana tijela civlinih žrtava masovnih zločina počinjenih u Bratuncu tokom agresije 1992-1995. godine.

Kako je saopšteno na press konferenciji, bit će ukopani: Rifet (Rešo) Salihović, rođen 1949. godine; Šemso (Hamid) Zukanović, rođen 1949. godine i Munir (Hamed) Tahić, rođen 1971. godine.

U svojstvu člana Organizacionog odbora za kolektivnu dženazu, bivši logoraš Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, iskazao je u obraćanju novinarima svoje nezadovoljstvo intenzitetom identifikacija žrtava, pozvavši nadležne da u narednom periodu poduzmu ozbiljne korake kako bi se proces identifikacija priveo kraju, a traganje za ratnim zločincima nastavilo.

Tom prilikom istaknuto je da su posljedice provedene agresije na Bosnu i Hercegovinu izuzetno teške i da se bošnjačko stanovništvo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine još uvijek suočava sa zločinačkom ideologijom Radovana Karadžića, sa negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca. Rezultat takvog stanja u društvu je sve veća radikalizacija prilika, narastanje islamofobije i provođenje kontinuirane diskriminacije Bošnjaka.

Tokom agresije, JNA i paravojne formacije: Vojska RS, MUP RS i jedinice sistemski organiziranih zločinaca iz Srbije izvršile su masovni pokolj, protjerivanja, zatvaranja u logore i uništavanja materijalnih dobara Bošnjaka na području Bratunca i cijeloga bosanskog Podrinja.

Iako, prema međunarodnim konvencijama ovi masovni zločini imaju sve elemente genocida, oni još uvijek nisu sudskim putem okarakterizirani kao genocid.

Bošnjaci bosanskoga Podrinja svake godine u mjesecu maju obilježavaju Dane sjećanja na genocid u Bratuncu, a najznačajniji događaj je kolektivna dženaza 12. maja, kada se u Memorijalnom kompleksu Veljaci okupljaju članovi porodica i prijatelji ubijenih – saopštila je Bosanska medijska grupa.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu