četvrtak, 09 Maj 2019 07:22

Gračanica: U petak počinje 22. Festival dječijeg teatra

0905 festival

I ove godine u Gračanici se nastavlja tradicija održavanja Festivala dječijeg teatra BiH.

22. Festival dječijeg teatra održat će se 10. i 11. maja u Gračanici. Naši najmlađi glumci ponovo će imati priliku da kroz ovaj festival pokažu svoj talenat, znanje i umjeće ali također i interesovanja, jer će upravo predstave prikazane na ovom festivalu biti odraz dječije mašte. Organizatori, Centar za dramski odgoj i BKC Gračanica, imaju za cilj da ovim festivalom okupe sve one koji imaju šta reći i pokazati, odnosno da promovišu stvaralaštvo djece u osnovnim školama, ali i stvaralaštvo djece tog uzrasta organizovanih u različitim teatarskim grupama i organizacijama.

Festival je takmičarskog karaktera a vrednovanje vršit će profesionalni žiri, festivalski repertoar odvijat će se u dva programa i to:
-neprofesionalno vođene dječije dramske grupe, i
-profesionalno vođene dječije dramske grupe

Žiri će prilikom donošenja odluka ova dva festivalska programa posmatrati odvojeno i u svakom od programa nagraditi najbolja ostvarenja i pojedince. Članovi žirija ove godine bit će: Kemal Bašić, pozorišni kritičar, Emir Ibrahimović, glumac i Merima Baraković, producentica.

Žiri Festivala može u svakom od programa dodjeliti slijedeće nagrade:
- za predstavu u cjelini
- za ansambl igru,
- za umjetničko – pedagoško vodstvo,
- za originalni dramski tekst, predložak ili ideju predstave

Također, žiriju je data mogućnost dodijele i pete nagradu, po vlastitoj procjeni, za neki element umjetnosti teatra koji se istakne na Festivalu, ali isto tako može pohvaliti neograničen broj grupa i pojedinaca. Poslije svake izvedbe organizuje se okrugli stol na kojem članovi žirija, publika i drugi učesnici Festivala iznose svoja zapažanja o predstavi.

Pored profesionalnog žirija vrednovanje programa vršit će i peteročlani dječiji žiri, formiran od strane grada domaćina, koji će dodjeliti nagradu publike za predstavu u cjelini.
Program Festivala pogledajte OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu