U ponedjeljak u FBiH počinje isplata uvećanih penzija

by admin2
| 11:56

Isplata penzija za april u Federaciji BiH počinje u ponedjeljak 6. maja – piše RTV Slon.

Prema Odluci o usklađivanju  penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, sve penzije s izuzetkom najviših, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 1. januara 2019. godine.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona maraka.

”Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zagarantovane penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto. Donesena je i druga odluka da korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija bude izvršeno za 1,6 posto s primjenom od 1. januara 2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom. Pored povećanih penzija za april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak, 6. maja dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca. Najniža penzija će iznosti 371 KM i zajamčena penzija će iznositi 465 KM”. – kazao je za RTV Slon Amel Lizde, glasnogovornik Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja.

(TI/RTV Slon)