Uz prisustvo nekoliko hiljada vjernika: Otvorena Aladža džamija u Foči

by admin2
| 13:46

Fočanska Aladža (Šarena) džamija nakon više od četvrt stoljeća otkako je porušena, danas je ponovo otvorena za sve vjernike.

Na svečanosti otvorenja ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči, prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, visoki domaći i međunarodni zvaničnici te predstavnici Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale izgradnju ovog vjerskog objekta, piše Fena.

Okupljenima se prvi obratio v.d glavnog  imama Miralem ef. Hodžić istakavši  da je do rušenja  1992. godine Aladža džamija  stoljećima bila ponos svima koji su u nju ulazili,svima  koji su voljeli i veličali civilizacijske vrijednosti graditeljstva , vrijednosti života i međureligijskog razumijevanja

Efendija  Hodžić podsjetio je da iskreni muslimani svoje džamije nose u svojim srcima i  da je i Aladža  nošena u srcima svih ovih posljednjih decenija.

– Molim Boga da Aladža učini da ovaj grad,  ova naša Foča bude širom otvorena kapija za sva dobra i plemenita srca i da se muslimani i svi drugi koji rođenjem i tradicijom pripadaju ovom kraju osjećaju sretnima, ponosnima – poručio je ef. Hodžić.

(Tuzlainfo.ba)