DSO Promus

subota, 04 Maj 2019 12:50

Danas je godišnjica početka poplava 2014.godine i Dan vatrogastva

1505 jala2

Prije pet godina, Bosnu i Hercegovinu pogodile su najveće poplave, još od sredine 1960-tih godina. Nezapamćene padavine prevazišle su rekord u zadnjih 120 godina od kako su se vršila mjerenja. U nekim mjestima tada je palo do 150 litara kiše po kvadratnom metru. Brojne rijeke izlile su se iz svojih korita i poplavile gradove, sela, poljoprivredna zemljišta, a brojna klizišta su se aktivirala.

Na današnji dan 4. maja 2014. godine u Tuzli je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog poplava, klizišta i slijeganja zemljišta na području grada - podsjeća RTV7. Tada su angažovane sve službe zaštite i spašavanja u cilju preduzimanja preventivnih mjera i mjera sanacije već nastalih šteta. U brojnim mjesnim područjima zabilježena su pokretanja klizišta, usljed kojih su oštećene i porušene brojne kuće,  objekti i mostovi. Poplave na Balkanu 2014. su prevazišle rekord od početka mjerenja 1890-ih godina.

Nesebičnu požrtvovanost u spašavanju ljudi i materijalnih dobara, pružili su i vatrogasci, koji 4.maja obilježavaju Dan vatrogastva i dan svetoga Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Inače, maj je mjesec zaštite od požara, pa i vatrogasci i Služba CZ Grada Tuzle upozoravaju na mjere preventive i spašavanja od požara na otvorenom prostoru.

(TI/RTV7)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu