ponedjeljak, 15 April 2019 11:00

Danas je 27. godišnjica Armije RBiH: Heroji koji su odbranili državu!

1504 zastave arbih

Na današnji dan 1992. godine je zvanično formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH je bila sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Tokom ratnih dejstava u redovima Armije BiH je poginuo veliki broj boraca, a veliki je bio i broj ranjenih.

U prvim danima agresije na našu zemlju pripadnici Armije BiH su bili gotovo bez ikakve opreme, ali i iskustva i opće pripremljenosti na ono što ih čeka. Nedostajalo je oružje da se suprotstave daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je raspolagao teškom artiljerijom i svim oružjima i oruđima koja su pripadala JNA, zajedničkoj vojsci bivše države.

U Armiji BiH su bili svi oni koji su BiH smatrali svojom domovinom. Na rukovodećim položajima u Armiji su također bili ljudi koji ne pripadaju isključivo bošnjačkom narodu. Vrhovni zapovjednik Armije Republike Bosne i Hercegovine je bio Alija Izetbegović.

(Tuzlainfo.ba)

 


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu