DSO Promus

srijeda, 10 April 2019 13:21

Ministarstvo za rad Njemačke: Nismo izmjenili pravila za zapošljavanje medicinskog osoblja iz BiH

2703 medicinske sestre

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja Njemačke navodi da nema izmjena odredaba o zapošljavanju medicinskog osoblja iz BiH.

Obavijest Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 27. marta ove godine unijela je veliki nemir među one koji žele aplicirati za poslove njegovatelja u Njemačkoj. U saopštenju direktora Agencije Muamera Bandića, koje su prenijeli brojni bh. mediji, a koje se može naći i na zvaničnoj internet stranici agencije stoji:

“Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom.”

Pored ovih informacija stoji i obavijest o novim odredbama u vezi sa certifikatima o poznavanju njemačkog jezika, da od 1.6.2019. godine Ambasada SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvatati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije.

“Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Ambasadi SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1.4.2019. godine svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH”, stoji dalje u saopštenju direktora Bandića.

Nadležne njemačke institucije demantuju postojanje izmjena.
U odgovoru na direktan upit DW-a kod ureda za medije Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja sa sjedištem u Berlinu, eksplicitno stoji da se u odredbama u vezi sa ovom problematikom ništa nije promijenilo, još od 2013. godine, kada je ovo njemačko ministarstvo donijelo odluku kako regulisati dovođenje medicinara iz BIH. Sličan odgovor dolazi i od Centralnog ureda za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) sa sjedištem u Bonnu.

I u odgovoru tamošnje glasnogovornice za medije stoji da se u provođenju programa zapošljavanja Triple Win, koje ova služba po nalogu Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja provodi u saradnji sa njemačkim Društvom za internacionalnu saradnju (Gesellschaft für die internationale Zusammenarbeit, skraćeno GIZ) stoji da se u provođenju navedenog programa aktuelno ništa nije promijenilo.

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja, opet na direktan upit DW-a odgovara da se ocjena svjedočanstava vrši kao sto je to bilo i dosad, te da nema nikakve veze sa informacijama o lažiranju diploma. U uredu za javnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ne žele komentirati ove navode.

 (TI/Klix.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu