DSO Promus

ponedjeljak, 08 April 2019 09:00

Svjetski dan Roma: Omogućiti bolju inkluziju u BiH

0804 romi

Danas 8.aprila se obilježava Svjetski dan Roma. Ovaj datum je ustanovljen kako bi se ukazalo na težak položaj pripadnika tog naroda i pozvalo vlade širom svijeta da rade na unaprijeđenju njihovog položaja.

Tim povodom članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine uputili su čestitku Romima i romskim udruženjima, ali i apel nadležnim institucijama da se snažnije posvete procesu inkluzije ove najbrojnije manjinske zajednice u bh. društvo,

Vijeće je pozdravilo činjenicu da su u posljednjih nekoliko godina uložena značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje Roma, te upozorilo da se i dalje značajan broj osoba suočava s ekstremnim siromaštvom, nezaposlenošću, neriješenim stambenim pitanjima, te odsustvom kvalitetnog školovanja romske djece i neadekvatnom zdravstvenom zaštitom.

Istovremeno je upućen poziv Romima da se, kroz Vijeće nacionalnih manjina BiH, Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH, te kroz brojna romska udruženja ozbiljnije uključe u rješavanje problema romske zajednice, stoji u saopštenju Vijeća nacionalnih manjina BiH koje prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Svjetski dan Roma obilježava se u znak sjećanja na prvi Svjetski kongres Roma, održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, na kojem su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni – poznatoj romskoj pjesmi “Gelem, Gelem” („idem, idem“).

Romska zastava je u donjem dijelu zelene, a u gornjem plave boje, što simbolizira zemlju i nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Na prvom Kongresu Roma proglašen je i službeni romski jezik. Takođe, službeno je prihvaćen naziv „Rom“, što na jeziku tog naroda znači čovjek.

(TI/BHRT)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu