Prvi susret u Gračanici: “START with Love, START with Basketball” okuplja djecu iz tri bh. grada

by nedim
| 17:11

Udruženje za sport, edukaciju i rekreaciju START i ove godine realizuje jedinstven projekat na ovim prostorima pod nazivom „START with Love, START with Basketball“,  koji  je omogućila Američka Ambasada u Sarajevu kao generalni pokrovitelj.

U okviru projekta u Gradskoj dvorani u Gračanici, u subotu i nedjelju 16. i 17. marta/ožujka u okviru prvog košarkaškog vikenda okupiti će se djevojčice iz tri grada i tri košarkaška kluba:  ŽKK “Orlovi” Banja Luka, “G-stars” Gračanica i “Silver Kings” Srebrenik.

-Ovo nije običan košarkaški turnir, obzirom da će djeca imati priliku da u izmiksanim ekipama, tako što će iz svakog grada po nekoliko djevojčica formirati po jednu ekipu, odigrati dvije košarkaške utakmice, te učestvovati u drugim zanimljivim takmičenjima i radionicama. Tako će steći nova prijateljstva, iskustva i vještine – rekla nam je koordinatorica projekta Azra Bećirović, proslavljena bh. košarkašica i nekadašnja bh. reprezentativka.

Projekat za cilj ima okupiti sto veći broj djece, koja bi kroz košarkaške turnire, radionice i takmičenja, dodatno zavolila sport i košarku, ali što je važnije od toga stekla i brojne prijatelja iz drugih bh. gradova.

Sva  ova djeca dolaze iz različitih kulturalnih, religijskih i ekonomskih sredina, te susreti i igranje u novim timovima i sa novim suigračima , svakom djetetu razvija osjećaj prijateljstva i tolerancije prema drugim etničkim skupinama stvarajući tako navike suživota, tolerancije, uvažavanja, saradnje i ljubavi.

Iz tog razloga će biti organizovana tri turnira u tri grada, a prvi počinje u subotu 16. marta 2019. godine u Gradskoj dvorani u Gračanici u 10.30 sati.

(Tuzlainfo.ba)