Košarkaši Zmajevi poraženi u Češkoj: Bosnić – Putovali smo autobusom 16 sati

by nedim
| 21:30

Foto: Fiba.com

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je od Češke Republike sa 69:64 u susretu pretposljednjeg, 11. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini.

Susret u Pardubicama nije imao rezultatski značaj za bh. tim, koji je s dvije pobjede i osam poraza ranije izgubio šanse za plasman na završni turnir najboljih svjetskih reprezentacija.

Česi su vodili tokom cijelog susreta, ali su bh. košarkaši pokazali požrtvovanost u meču koji je više poslužio za uigravanje ekipe selektora Vedrana Bosnića za naredni kvalifikacioni ciklus.

Najefikasniji u timu Češke bio je Jaromir Bohacik sa 17 poena, dok se u selekciji BiH istakao Aleksandar Lazić sa 16 poena.

“Čestitam Češkoj, ali čestitam i svojim momcima. Mislim da smo igrali dobro, ali i da smo izgubili previše lopti. Te izgubljenje lopte uglavnoj rezultiraju laganim poenima protivnika”, istakao je Bosnić na pressici poslije utakmice, pa nastavio:

“Ovo je mlada ekipa, ali reakcija mojih košarkaša je dobra. Da smo imali malo više koncentracije u jednom momentu utakmice, kada je Češka otišla na +12, možda je moglo završiti i drugačije… Za nas je ovo bila važna i zadovoljan sam reakcijom. Putovali smo 16 sati autobusom, ali smo pokazali karakter, pružili dobru partiju”.

“Iako se ne možemo kvalifikovati, ovo je za nas bila važna utakmica, borili smo se, a sada se idemo spremiti za zadnju utakmicu protiv Bugarske”, dodao je Bosnić.

Košarkaši BiH će za tri dana u Zenici protiv Bugarske zaključiti ovaj kvalifikacijski ciklus.

U grupi K plasman na Svjetsko prvenstvo ranije su izborile selekcije Francuske i Češke, dok se za posljednje mjesto koje vodi na smotru najboljih ekipa svijeta bore Rusi i Finci. Oni će putnika u Kinu odlučiti u međusobnom susretu koji će također biti odigran u nedjelju, 24. februara u ruskom Permu.

(TI)