22. godišnjica od raspuštanja logora ‘Manjača’: Preciznih podataka o broju ubijenih u logoru još nema

by admin2
| 19:31

Članovi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, bivši logoraši i članovi njihovih porodica danas su polaganjem cvijeća i pomenom na stradale logoraše, obilježili godišnjicu početka raspuštanja logora “Manjača” na planini Manjača kod Banje Luke.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH rekao je da je vrijeme da se progovori o sistemu organizacije koncentracionih logora, o sistemu planiranja i izvršenja zločina.

“Vjerovatno će se, po završetku pojedinačnih procesa pred sudovima u BiH i van BiH, morati govoriti i uspostaviti odgovornost sistema za formiranje logora i izvršenje zločina”, rekao je Mešković.

Prema njegovim riječima, ni ovaj logor, kao ni mnogi drugi, nema preciznih podataka o tome koliko ljudi je bilo zatvoreno u njemu.

“Logor Manjača bio je aktivan od 1991. godine, 1992. i 1995. i, po nekim svjedočenjima, zadnji logoraši su izašli u januaru 1996. godine. Oko 5.000 logoraša je prošlo kroz logor. Preciznih podataka o broju ubijenih u samom logoru nema, ali postoje svjedočenja i dokazani predmeti koji su vođeni pred sudovima kada je u pitanju stradanje logoraša u samom transportu do zloglasnog logora Manjača, odnosno prilikom transporta iz logora Manjača u neke druge koncentracione logore u BiH”, kazao je Mešković.

Logor “Manjača” formiran je na vojnom poligonu na ovoj planini 1991. godine, a služio je za zatvaranje zarobljenih Hrvata s ratišta u Hrvatskoj. Nakon početka rata u BiH, u logoru su zatvarani i logoraši bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Šipova, Sanskog Mosta, Ključa, Mrkonjić Grada, Prijedora, Kotor-Varoši, Bosanske Krupe, Doboja, Banje Luke…

Veća grupa starijih i maloljetnih logoraša puštena je 14. novembra 1992. godine, nedugo nakon toga je logor bio rasformiran, ali je ubrzo nakon toga ponovo formiran i bio u funkciji sve do 1996. godine.

 (TI/AA)