dees wear

NLB web baner 770x95px 2

četvrtak, 08 Novembar 2018 13:17

Izbori su prošli: Čak 11 aktuelnih bh. parlamentaraca zatražilo vraćanje "bijelog hljeba"

0811 parlament

Čak 11 aktuelnih poslanika u PSBiH uputilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojem su tražili da se vrati "bijeli hljeb".

Kak piše Avaz radi se o sljedećim poslanicima: Zaimu Backoviću (BPS), Sadiku Ahmetoviću (Nezavisni blok), Salki Sokoloviću (Nezavisni blok), Momčilu Novakoviću (NDP), Borislavu Bojiću (DNS), Đorđi Krčmaru (DNS), Jovanu Vukovljaku (DNS), Nenadu Laliću (SDS), Nikoli Lovrinoviću (HDZ BiH), Predragu Kožulu (HDZ BiH) i Miroslavu Milovanoviću (SNSD).

Navedeni poslanici su zatražili da se ocijeni ustavnost izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a koje su, podsjećamo, stupile na snagu 2017. godine.

Kao što je poznato, Vijeće ministara je u aprilu 2017. godine stavilo van snage odluku o ostvarivanju prava funkcionera na nivou države na "bijeli hljeb".

Pod ''bijelim hljebom'' se podrazumijevala mogućnost da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici, savjetnici, parlamentarci i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata.

(TI)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu