Vratili se nakon minus 24: Košarkaški Zmajevi poraženi u Finskoj!

by nedim
| 18:18

Moralo je, izgleda, sve ono što se dešavalo posljednjih sedmica, doći na naplatu. Od iznenadne i prinudne promjene selektora, preko kasnog okupljanja ekipe, do nedolaska prvog playa Nemanje Gordića. Sve to je u konačnici rezultiralo porazom bh. košarkaške reprezentacije u Finskoj, u sklopu 1. kola druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ipak, ako ništa, skupo smo prodali kožu.

Utakmicu otvaramo poenima Jusufa Nurkića za 2:0, a potom je uslijedila rezultatska klackalica u nervoznom početku na obje strane. Tako je bilo sve do 15:14, zaključno s poenima Džanana Muse, kada Finci dižu tempo igre, a naši ulaze u seriju grešaka.

Desilo se upravo ono na što je bh. selektor Jasmin Repeša upozoravao, domaći tim uveo je meč u svoj ritam, proradio je i vanjski šut finskih reprezentativaca te je uslijedio nevjerovatni niz od 16-0. To je, uz dvije vezane trojke Kanerva, donijelo izabranicima Henrika Detmanna vodstvo od 31:14 u 13. minuti.

Ipak, na time-outu Repeša je uspio smiriti Zmajeve, koji su se očigledno pogubili u finskom metežu, da bi u nastavku naši momci, nakon nekoliko dobrih dionica Milana Miloševića, uzvratili domaćinu serijom od 10-0 te smanjili na 31:24 u 16. minuti.

Do kraja poluvremena uslijedilo je nekoliko pogodaka na obje strane, na odmor se otišlo pri rezultatu 43:34 za Skandinavce. Prvih 20 minuta našu igru je obilježilo previše izgubljenih lopti (12) i stara boljka – promašaji sa linije slobodnih bacanja (promašili 6 od 15).

Finci su ponovo stisnuli gas u nastavku susreta. Sredinom treće četvrtine kreiraju osjetniju prednost (59:43), na krilima inspirisanog Sasua Salina. Nevjerovatno djeluje podatak da nam je košarkaš Unicaje do 26. minute utrpao čak 25 poena (šest trojki).

Naš tim se zatim potpuno raspao, uslijedila je nova porcija izgubljenih lopti Zmajeva i kontranapada domaćina, a trojkom Huffa prednost sjevernjaci dižu na 75:51 u 32. minuti.

Ipak, nismo se predali. Serijom poena kapitena Kikanovića i trojkom Atića ipak uspjevamo smanjiti na 79:68 četiri minute prije kraja, a zatim i Nurkić poenima sa linije slobodnih bacanja dovodi BiH na jednocifreni minus u razlici (79:70).

Musa je također precizan sa penala u 38. minuti, kada prilazimo na sedam poena zaostatka (81:74), a Atić pogađa bacanje za 81:75, Nurkić hvata njegov promašaj iz drugog pokušaja i poentira za 81:77! Uslijedila je drama.

Džanan Musa minut prije završetka smanjuje na 81:78 jednim ubačenim penalom, ali tada se ukazao Koponen. Najbolji finski košarkaš veže četiri poena i nekih 40-tak sekundi do kraja svom timu donosi prednost od 85:78, ali Hasanadić pogađa tricu za minus 4.

Imali smo posjed kod 85:81, ali u žurbi se gubi lopta nepreciznim pasom i tad je, 18 sekundi do završetka, postalo jasno da ćemo, ipak, upisati poraz. Šteta, da smo se samo malo ranije probudili…

(TI / SCsport)

Finska – BiH 85:81

FINSKA: Jantunen 4, Koponen 14, Murphy 13, Nuutinen 2, Salin 27, Aidoo 6, Huff 6, Kanervo 6, Kotti 2, Madsen, Palmi 5, Tahvanainen.

BiH: Hasandić 9, Kikanović 14, Lazić 5, Musa 15, Nurkić 20, Alibegović, Atić 8, Gegić, Milošević 6, Stipanović, Talić, Vrabac 4.