DSO Promus

petak, 10 Avgust 2018 07:40

Ugovor vrijedan više od 23 mil KM: Grawe kupilo još jedno bh. osiguranje

1008 grawe

Predstavnici osiguravajuće kuće Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) i MG Minda potpisali su 7. avgusta ugovor o kupoprodaji "težak" više od 23 mil KM, čime austrijski koncern i zvanično preuzima bijeljinsko osiguranje Atos, potvrđeno je portalu Capital.

Cjelokupan kupoprodajni ugovor trebalo bi da se okonča narednih dana blok poslom akcijama Atosa na Banjalučkoj berz.

MG Mind iz Mrkonjić Grada vlasnik je 99,6% akcija Atosa, dok je ostatak u vlasništvu Bobar Grupe, Holding Drinatransa i Univerzala iz Bijeljine.

Atos, za sada, neće biti spojen sa Grawe Banjaluka, odnosno nastaviće poslovati kao posebno pravno lice. Preuzimanjem Atosa, banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosiguranja kojim se do sada nisu bavili.

Inače, Grawe Sarajevo je prošle godine zvanično preuzelo VGT osiguranje Visoko koje je 2016. godine završilo sa premijom od 25,5 mil KM i tržišnim udjelom od 5,72%.

Poslovni rezultati

Dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2,1 mil KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 mi KM. Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju juna bila je 2,29 mil KM. U isto vrijeme prošle godine, neto dobit osiguranja je bila 2,1 mil KM.

Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 mil KM i veći su za oko 4 mil KM u odnosu na isti period prošle godine. Najveći dio prihoda, oko 10 mil KM, čine prihodi od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja.

Poslovni rashodi ovog osiguranja sa 164 radnika bili su 10 mil KM i veći su za 4,4 mil KM nego u istom periodu lani.

Dugoročne obaveze nema, dok su kratkoročne obaveze ovog osiguranja sa 30. junom iznosile 20,6 mil KM.

(TI)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu