Izborno obećanje ludom radovanje: Parlamentarci odlaze na godišnji, ispunjenje obaveza ispod očekivanja birača

by admin2
| 11:25

Aktuelni mandat federalnih parlamentaraca bliži se kraju. Prethodno će, naravno, na uobičajene godišnje odmore. Šta su sve napravili u proteklom mandatu i koliko su zadovoljni učinjenim oni od kojih su dobili povjerenje? Slika poput onih s propale sjednice Doma naroda od prije nekoliko dana nije manjkalo tokom protekle četiri godine. Ocjene onih koji pažljivo prate rad Parlamenta nisu dobre.

“Procenti realizacije zakona bili su vrlo niski, nekih 15-ak zakona. Mnogo toga je ostalo da bude realizovano, mnogi vrlo važni zakoni su obarani po više puta, kao što je zakon o PIO-u koji je više puta oboren, a zatim usvojen “, navodi Lejla Deronja-Suljić, konsultantica za monitoring CCI-ja. Kao najveći propusti gdje se nije uspjelo postići rješenje ističu se Zakon o šumama, Zakon o igrama na sreću, ali i niz drugih zakona, poput Zakona o plaćama izabranih dužnosnika.“Tim izmjenama zakona bi se ukinula privilegija koju poslanici i delegati imaju godinu dana nakon što im istekne mandat“, navodi Deronja-Suljić.

Protekli mandat prošao je ispod očekivanja birača, svjesni su i sami parlamentarci. I vlast i opozicija.“Bilo je i kriznih situacija, naročito s koalicionim partnerom iz HDZ-a. Sjetimo se zakona o igrama na sreću, rezolucije koja je prouzrokovala da HDZ nije htio da dolazi na sjednice četiri mjeseca. Sve je to ostavilo svog traga, a kada u cjelini posmatramo mislim da smo uradili puno posla”, kaže Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Niko ne treba biti sretan što je ovo jedan od saziva parlamenta gdje je vladajuća većina bila najneefikasnija, s obzirom na to da je doneseno najmanje zakona od nastanka Federacije do danas”, tvrdi Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Ovaj parlament i kad nije radio svi ovi u parlamentu kao i iz parlamentarne većine kao i opozicija su uredno primali svoja primanja i faktički pokazali socijalnu neodgovornost konkretnog parlamenta prema građanima”, ističe Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH (SDP).

U svakom slučaju, mandat je pri kraju, za zakone koji dosad nisu stigli na dnevni red teško da će još biti vremena. Već poodavno se, ustvari, zasjedanja koriste samo kao prijevremena predizborna kampanja. Tako je bilo i sa Zakonom o izbornim jedinicama, oko kojeg je napravljena neviđena zbrka, a izlaz se još ne nazire.

“Izborni zakon spada u listu vitalnih nacionalnih interesa i ti se zakoni donose konsenzusom i kompromisom. Ako neko misli da silom uradi u jednom domu i da na isti način uradi u drugom, mislim da je to pogrešan put”, zaključuje Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH (HDZBiH). Najavljen je nastavak rada Doma naroda Federalnog parlamenta. Hoće li se taj rad, na kraju, pokazati efikasnijim nego u proteklom periodu, ne može se predvidjeti.

(Tuzlainfo.ba/Federalna.ba)