DSO Promus

ponedjeljak, 23 Juli 2018 11:07

Zajednička inicijativa entitetskih Vlada: Zabraniti izvoz drveta i drvnih prerađevina iz BiH na dvije godine

2307 izvoz drveta

Izvoz šumskih drvnih prerađevina iz BiH bit će zabranjen na dvije godine te će biti uvedena i taksa na izvoz građe ako pred Vijećem ministara BiH prođe zajednička inicijativa entitetskih vlada, koju su dogovorili i predložili privrednici.

Ova inicijativa je pokrenuta od strane Privredne komore FBiH i Privredne komore RS-a, kao i resornih ministarstava oba entiteta da bi se osiguralo više sirovine prerađivačima drveta, a ne da se sirovina i poluproizvodi (rezana građa) izvoze.

Shodno navedenom, očekuje se bolje snabdijevanje prerađivača drveta, posebno proizvođača finalnih proizvoda od masivnog drveta.

„ U strukturi izvoza 40 posto zastupljen je namještaj, oko 15 posto šumski sortimenti, oko 40 posto rezana građa i 5 posto na ostale drvne prerađevine. Struktura izvoza nije povoljna te nastojimo ju poboljšati u korist izvoza finalnih proizvoda. Nažalost, drvna industrija ima suficit u robnoj razmjeni i toga smo svjesni, te nastojimo upravo kroz zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata iz BiH ovaj suficit smanjiti” – poručuju iz Privredne komore FBiH.

Još nije poznato kada će Vijeće ministara BiH ovu inicijativu staviti na dnevni red.

Većina zemalja okruženja i Evropske unije uvele su takse na izvoz drvnih sortimenata ili potpuno zabranile njihov izvoz.

 (TI/Akta.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu