Rijaset IZ u BiH : 8. avgusta 1.680 vjernika iz BiH polazi na hadž

by admin2
| 15:41

Iz Bosne i Hercegovine ove godine će petu islamsku dužnost – hadž, obaviti 1.680 vjernika, i oni će s pet aviona, 8. 9. i 10. augusta krenuti iz Sarajeva ka Medini.

Direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović je za Fenu kazao da je ove godine neznatno manji broj hadžija. Prijave su okončane i izvršene su sve potrebne pripreme za odlazak na hadž.

Cijena hadža ove godine je neznatno povećana, za 250 KM, u odnosu na prošlu godinu

Iako je postojao proceduralni problem sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, sve hadžije su dobile vakcinu putem “Plave poliklinike” u Sarajevu, Tuzli i Bihaću.

Vizirano je više od hiljadu pasoša, a ostali će biti tokom naredne sedmice. Osoblje u Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu je uvijek na raspolaganju hadžijama.

Reisu-l-hudžadž (glavni vođa putovanja na hadž) je Hasan ef. Makić. Hodočasnike prati 38 vodiča i svaki od njih će u prosjeku voditi od 40 do 45 ljudi. Također su tu i četiri žene, šerijatski konsultanti.

O zdravlju hadžija će, kao i svake godine, brinuti šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara, a vodič ljekarskog tima je dr. Mohamad dr. Akram Tamim. Dežurat će 24 sata i imat će određenu količinu potrebnih medikamenata, a sve ostalo se može nabaviti u apotekama u Mekki i Medini koje su veoma dobro snabdijevene.

Nakon obavljenog hadža, povratak u domovinu je planiran 26., 27., 28. i 29. augusta, a u planu je da svi hodočasnici budu prevezeni u tri dana.

(TI)