Parlamentarci rekli “DA”, borci zadovoljni: Šta donosi Zakon o demobilisanim borcima?

by nedim
| 17:09

Zastupnički dom Parlamenta FBIH je, nakon pojedinačnog glasanja, usvojio Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društevnog značaja, čiji je predlagač Ismet Osmanović iz SDA.

Usvojen je i amandman Kluba poslanika SBB-a, a koji je prihvatio Osmanović, da u zakon kao posebna kategorija budu uvršteni RVI paraplegičari.

– S obzirom na njihove ratne povrede i zdravstveno stanje oni to zaslužuju – kazao je Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a.

Suzdržani i protiv ovoga bili su iz SDP.

Poslanici su prihvatili amandmane zastupnika SDP-a Zukana Heleza, koje su ranije demobilisani borci ocijenili prihvatljivim, uz sitne korekcije.   

Ovo su, ocijenjeno je među poslanicima, suštinski amandmani.

Istovremeno, i dio drugih amandmana također je prihvaćen, kao što su amandmani SDA da maksimalan iznos boračkog dodatka bude koliko i minimalna penzija, te da demobilisani borci imaju pravo na dokup do tri godine staža potrebnih za odlazak u penziju.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika SDA da se hitno, do kraja jula, održi još jedna vanredna sjednica i usvoji zakon o igrama na sreću da bi bila osigurana dodatna sredstva potrebna za realizaciju amandmana iz SDP-a, odnosno za funkcioniranje fonda.

Na kraju je usvojen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica s usvojenim amandmanima, što je izazvalo aplauz prisutnih predstavnika demobilisanih boraca.

Sjednica Predstavničkog doma završena je nakon usvajanja teksta dopuna Zakona o radu koji je godinu dana stajao u proceduri, a nakon što je u različitim rekstovima usvojen u oba doma.

(TI)