Konferencija “Energa”: Novi mehanizmi poticaja za obnovljive izvore energije u BiH

by nedim
| 4:53

Hamid Mehinović (Foto: Energa)

Bosna i Hercegovina je zemlja sa značajnim energetskim resursima. Neosporna je činjenica da potencijali obnovljivih izvora energija u BiH postoje, ali se postavlja pitanje njihovog iskorištavanja. Zakonske, regulatorne, administrativne i finansijske mjere neophodne su da bi se dodatno podstaklo korištenje obnovljive energije u Bosni i Hercegovini i osiguralo postizanje zadanih ciljeva do 2030. godine.

Podsjećanja radi, kao potpisnica Ugovora o uspostavi Energetske zajednice BiH se obavezala primjenjivati regulatorni okvir EU koji se odnosi na energetski sektor. Uspješno je uvela temeljna načela sigurnosti snabdjevanja, konkurencije i održivosti.

Tržište energije liberalizirano je 2016. godine, što je rezultiralo povećanjem trgovine i padom veleprodajnih i maloprodajnih cijena. Posljedica stroge energetske politike dala je značajan porast proizvodnje obnovljive energije u smislu malih instalacija.

Naša zemlja se sada suočava sa izazovom reforme svojih sistema poticaja. Upravo o ovoj temi govorilo se, između ostalog, danas u okviru sesije “Obnovljivi izvori energije – postignuća i predstojeće obaveze sektora obnovljivih izvora energije u BiH”, koja je održana u okviru konferencijskog dijela programa sajma “Energa 2018”. Naime, postojeće šeme poticaja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora imaju svoja ograničenja. Kako je rečeno, potrebno je fokusirati se na nove trendove i razvoj, kao i na razvoj tržišnih opcija šema poticaja za Bosnu i Hercegovinu.

– Uvažavajući potrebe i razvoj tržišta neophodan je prelazak na šeme poticaja bazirane na tržišnim principima, na osnovu feed-in premija i aukcija. Reforma se fokusira na procjenu troškova (troškovi poticaja, troškovi integracije sistema i regulacioni troškovi) kao i na prednosti tržišnih šema poticaja, rekao je savjetnik za obnovljive izvore energije u GIZ-u, Hamid Mehinović.

Šeme poticaja zasnovane na tržišnim principima povećat će udio obnovljivih izvora električne energije u BiH na troškovno efikasan način. Mehinović je podsjetio na cilj poticaja za OIE u okviru EU politike – integraciju OiE, što podrazumijeva integraciju na tržište, doprinos radu i stabilnosti sistema, povezanost i proširenje mreže, te pristup mreži.

Detaljan koncept koji određuje stepen poticaja i kvantitativna analiza troškova, analiza zakonskog/regulatornog okvira i izrada nacrta izmjena i dopuna, samo su neki od narednih koraka koji trebaju biti učinjeni kako bi se ozbiljnije moglo govoriti o reformi dosadašnjeg sistema poticanja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora u BiH.

Projekat ENERGA se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.

(Tuzlainfo.ba)