Otvoren sajam “Energa 2018”: BiH u naredna tri dana energetski centar regije

by nedim
| 20:02

Nakon što su na današnjoj Ceremoniji otvaranja vrpcu presjekli Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, danas je u Sarajevu otvorena 8. „Energa“, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije koji je okupio 120 izlagača iz 11 zemalja i 200 učesnika konferencijskog dijela programa.

Na otvaranju sajma u Centru Skenderija ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, istakao je regionalne dimenzije ovog događaja koji godinama daje doprinos u razvoju energetskog sektora. Ovaj sektor, prema Šarovićevom mišljenju pravi pomake, ali nedovoljne.

– Usvojeno je nekoliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i gasa nisu. Nadam se da će ove godine barem jedna od ove dvije stvari biti dogovorena – kazao je ministar Šarović.

Na ceremoniji otvaranja pored Mirka Šarovića govorili su Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Melvin Asin šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, Muharem Šabić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH i Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora Projekta „Energa“.

Dio Ceremonije današnjeg svečanog otvaranja bilo je i zvanično potpisivanje ugovora o bilateralnoj saradnji između IZFAS-a, Tuzlanskog sajma i Privredne komore FBIH, kojim je definisan partnerski odnos Međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “ENERGA” i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije „MINEX” koji se održava u Izmiru (Turska).

U okviru prvog sajamskog dana sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA prvi put je implementirala poslovne susrete “Energa B2B 2018” u saradnji sa Evropskom poduzetničkom mrežom u Bosni i Hercegovini (EEN), uz podršku Privredne komore FBiH, Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV, te brojnih međunarodnih organizacija i agencija za podršku poslovanju iz Evropske unije i regije.

Cilj ovih poslovnih susreta je konkretan – pronalazak internacionalnih poslovnih partnera na sajmu, a registrovano je 86 učesnika i zakazano više od 100 sastanaka.

U konferencijskom dijelu programa organizovani su paneli i sesije koje su tretirale teme: Energetske i klimatske politike u BiH, Uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, Modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije i Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH – Usklađivanje gasnog sektora sa III Energetskim paketom.

Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na www.energa.ba ili direktno na info pultu na ulazu u sajamski prostor. Radno vrijeme za posjetitelje je od 10.00 do 18.00 sati.

Projekat ENERGA se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.

(Tuzlainfo.ba)