Radnici BH Telecoma najavljuju proteste i štrajk

by nedim
| 9:27

Sindikat BH Telecoma i Sindikat Hrvatskih telekomunikacija Mostar krajem januara 2018. godine javno su od Vlade Federacije BiH zatražili nastavak kolektivnog pregovaranja i konačno zaključivanje kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija, uz zahtjev da se imenuju novi pregovarači u ime Vlade, podsjetili su iz Sindikata BH Telecoma.

-Tokom februara, obaviješteni smo od Uprave BH Telecoma da je Vlada pristala na većinu naših zahtjeva i da će se pregovori nastaviti u što kraćem roku, kao i da će u ime Vlade FBiH pregovore voditi predstavnici Uprave BH Telecoma. U nekoliko konstruktivnih pregovaračkih sastanaka, došlo se do konačnog teksta kolektivnog ugovora, koji je rezultat kompromisa između pregovaračkih strana, te je kao takav davao nadu za 5.000 radnika i njihovih porodica, koji su isti sa zebnjom iščekivali. Nakon naknadne intervencije i dodatnih zahtjeva od premijera Novalića, Sindikat je pristao i na dodatne ustupke kako bi postigli konačni cilj, a to je zaključenje i potpisivanje kolektivnog ugovora – navodi se u saopćenju Sindikata, koji prenosi Faktor.ba.

Dodaju da je konačni tekst kolektivnog ugovora bio završen još početkom marta, od kada su iščekivali poziv da se on potpiše i pokrene procedura oko njegovog objavljivanja u Službenim
novinama FBiH.

-Na žalost radnika, ni nakon mjesec dana nije došlo do realizacije dogovorenog. Umjesto toga, po ko zna koji put, dobili smo nove ultimatume premijera Novalića i njegovog savjetnika Zlatka Hurtića za umanjenje prava radnika. Odgovorno prema radnicima koji sa zebnjom očekuju kraj agonije kolektivnog pregovaranja, ponovo smo ispregovarali sporne članove koji su navedeni kao prepreka zaključivanju kolektivnog ugovora. Kako do potpisivanja istog nije došlo ni nakon više od mjesec dana, a od premijera Novalića i Uprave BH Telecoma ne možemo dobiti nikakavu informaciju, prinuđeni smo iznijeti sumnju da nas premijer Novalić i Uprava BH Telecoma ponovo obmanjuju, kako su to radili i prethodne dvije godine, blokirajući kolektivni ugovor samo za ovu oblast – tvrde u Sindikata.

Sindikat BH Telecoma obavještava javnost da će, ukoliko do petka 11. 05. 2018. godine ne bude utvrđen datum zaključivanja i potpisivanja kolektivnog ugovora, već u narednoj sedmici pokrenuti organizovanje javnih protesta i štrajka radnika ove kompanije.

Istovremeno će, dodaju, ukazati javnosti na sve probleme koje radnici BH Telecoma godinama trpe zbog neodgovornog upravljanja kompanijom, kako od Vlade FBiH tako i od Uprave BH Telecoma.

(TI)