Do kraja godine još jedno povećanje: U FBiH počinje isplata penzija uvećanih za 3,5 posto

by nedim
| 13:07

Sutra u Federaciji BiH počinje isplata aprilskih penzija koje su akontativnim usklađivanjem uvećane za 3,5 posto, osim najviših koje iznose 2.174 KM.

U Federaciji je 408.467 penzionera i do sada je najniža penzija iznosila 326 KM, a sa povećanjem će biti 337 KM. Fadil Kunto, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona za Faktor kaže kako će insistirati da se najniže penzije najkasnije do oktobra povećaju za pet posto.

Povećanje penzija svake godine

– Da ne bude zabune, i onima kojima su prošli mjesec povećane penzije za pet i deset posto, i njima će penzije na taj iznos biti povećane još za 3,5 posto. Od 2014. godine mi čekamo na povećanje penzija, a posljednje je bilo upravo te godine za nekih pet posto. Po novom Zakonu o PIO-u povećanje penzija možemo očekivati svake godine i to je za nas velika stvar, kao što nam puno znači i to da nam isplata penzija počinje na vrijeme. Ali, imamo mi i dosta primjedbi na Zakon koji je usvojen i o tome ćemo narednih mjeseci voditi žučnu raspravu – govori nam Kunto.

Dodaje kako će se zalagati za promjene dijela u Zakonu o PIO-u koji se tiče vanrednog usklađivanja penzija.

– Bilo je da se penzije mogu povećati ako je rast BDP-a bude veći od tri posto i da je deficit oko dva posto, a mi smo tražili da je usklađivanje moguće i ako je rast BDP-a dva posto, a deficit jedan posto. Na sve to vlast je odlučila da uslovi budu u smislu da deficita ne smije biti, a da je rast BDP-a viši od tri posto. Tražit ćemo da se to promijeni, a imamo i zahtjev da se do septembra – oktobra povećaju najniže penzije barem za pet posto. Insistirat ćemo na tome – kategoričan je Kunto.

Povećane minimalne i zajamčene penzije ostvarene u ovoj godini

Podsjećamo, odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su također minimalne i zajamčene penzije ostvarene u 2018. godini. Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto.

Pored povećanih penzija za april, korisnici će tokom isplate dobiti i razliku između isplaćene penzije za mart i uvećane penzije. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike penzija za mart, s uračunatim troškovima, iznose oko 170 miliona KM. 

(Tuzlainfo.ba/Faktor.ba)