TMD Group Gradačac: Grade novu fabriku, otvaraju 450 radnih mjesta

by nedim
| 21:14

Foto: Ilustracija

TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi djelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, za nekoliko mjeseci otvora novi pogon u ovoj općini. 

Kako je za BiznisInfo rekao direktor TMD Group, Adem Hanić, proizvodne mašine su već montirane, a posao u novom pogonu će doboti 150 ljudi. 

To je tek najava veće investicije, odnosno, nove fabrike, dodao je, za koju će kamen temeljac biti položen u toku ljeta. Riječ je o greenfield investiciji za koju je kupljeno opštinsko zemljište površine 14.000 m2 u Industrijskoj zoni II u Gradačcu.

– Nova investicija je vrijedna oko 20 mil EUR i biće realizovana u naredne tri godine. Pripremni radovi su u toku, obezbijeđena je urbanistička dozvola i još čekamo na dozvolu za pretvorbu zemljišta. U fabrici će do 2021. godine biti zaposleno 300 radnika. Ugovor je već sklopljen sa jednom američkom kompanijom i očekujemo promet od 50 mil EUR. Sva proizvodnja će ići u izvoz. U pitanju je potpuno nova tehnologija. Radićemo najveći dio sklopa mjenjača elektroautomobila u saradnji sa partnerom iz Njemačke. U pitanju je ogroman posao, mi ćemo proizvoditi komponente, a sastavljanje će se vršiti u Njemačkoj. Dok nova fabrika ne bude izgrađena, prototipovi i tehnologija razvijaju se u sklopu postojeće fabrike – rekao je Hanić za BiznisInfo.

Istakao je da su u planu i drugi razvojni projekti sa električnim automobilima. TMD Group 2020. godine trebalo bi da radi na proizvodnji rotora elektroautomobila. U pitanju je izrada dijelova za 600.000 elektroautomobila u saradnji sa Japancima. Oko 5.000 tona bilo bi proizvedeno samo za jednu komponentu i to sve u postojećim i novim pogonima u Gradačcu.

Širenje i na Hrvatsku

Investicije neće ostati samo na području Bosne i Hercegovine. U planu je pokretanje joint venture poslovnog poduhvata u Babinoj Gredi u Hrvatskoj, zajedno sa njemačkim partnerom. Prvi korak, kupovina zemljišta, već je učinjen.

– Proizvodnja bi bila koordinirana između BiH i Hrvatske. Ovdje bi se u kovačnici sve otkovalo, a onda bi se u Hrvatskoj radile druge tehnologije. Projekat koji bez logističkog centra košta 10 do 12 mil EUR bio bi realizovan u naredne dvije godine. Planirano je da radnici iz Babine Grede dolaze u Gradačac na obuku. Dobijat će ovdje tehničku i tehnološku podršku dok ova tehnologija i tamo ne zaživi. Prenijet ćemo našu tehnologiju u Babinu Gredu kao što smo to već učinili u Brčkom – rekao je Hanić.

Kompanija TMD Group je u prošloj godini imala rast za 43%, a u ovoj, istakao je Hanić, biće i veći s obzirom na to da su poslovi do kraja 2018. već ugovoreni.

Do 2021. godine, kompanija koja je trenutno 4. najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, planira dostići vrijednost izvoza od 200 mil EUR. 

TMD Group trenutno zapošljava 671 radnika u četiri fabrike – Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Proizvode vanjske i unutrašnje prstenove za automobilske ležajeve. Dobra saradnja sa Opštinom Gradačac otvorila je vrata novim ulaganjima, a nakon što investicijski ciklus bude završen, broj zaposlenih prećiće 1.000, prenio je BiznisInfo.

(TI)