Novi Zakon o PIO: Probajte sami izračunati iznos vaše penzije

by nedim
| 17:56

Federacija BiH danas je konačno dobila novi zakon o PIO, nakon što ga je većina delegata Doma naroda Parlamenta izglasala kao što je to bio jučer slučaj u Predstavničkom domu.

O ovom zakonu već se godinama priča, a sasvim je jasno da su mišljenja o rješenjima i reforme koje propisuje različito prihvaćene. Sadašnji penzioneri, bar rukovodstva njihovih asocijacija, poručuju da je zakon dobar i da garantuje redovnost isplate, stabilizuje penzioni fond, a dio njih penzionisanih do kraja jula ‘98. i od tada do kraja 2007. dobit će i simbolična povećanja penzija od 10, odnosno pet posto.

S druge strane sadašnji radnici, odnosno sindikati, kažu da je zakon nepovoljan, jer većina radnika, posebno u realnom sektoru, ima plate ispod iznosa prosječnih u FBiH, te da će zato imati i niže penzije.

U prezentaciji izračuna visine penzije po novom zakonu pokazana je formula po kojoj bi svako mogao izračunati visinu svoje penzije.

Dopremijer i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača jučer je parlamentarcima ukratko pojasnio kako se računa penzija osobe koja je radila 40 godina i koja je imala plate u visini prosječne plate u FBiH.

Kazao je da će osiguranik s 40 godina staža s platom u visini prosječne u Federaciji, za svaku godinu dobivati po jedan bod koji se množi sa godinama staža. To dovodi do rezultata od ukupno 40 bodova koji se onda množe vrijednošću opšteg boda, a koji je po novom zakonu 14KM. Izračun pokazuje da će penzija te osobe biti 560 KM.

No, treba uzeti u obzir da plata ispod prosječne ne nosi bod, već se smanjuje, pa tako ako je u visini od pola prosječne plate u FBiH iznosi pola boda. S druge strane ako je plata viša od prosječne povećava se i bod, pa ako je u visini duple prosječne plate u FBiH iznosi dva boda.

Za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju predviđeno je smanjuje za četiri posto….

(Tuzlainfo.ba/Oslobođenje)