tuzla info 1200x100

farah baner

četvrtak, 14 Decembar 2017 08:40

FBiH gubi milione KM: Samo oporezivanjem kladionica autoput Tuzla-Žepče mogao bi biti završen za devet godina

1412 kladionice

Kladionice u Federaciji BiH su od 1. januara do 11. decembra 2017. imale ukupno 1,54 milijardi maraka prometa, od čega su privatne ostvarile promet od 1.516.533.288 KM, a Lutrija BiH 24.472.589 KM, saznajemo u Poreznoj upravi FBiH.

Kako piše Faktor igračima je isplaćeno ukupno 1,33 milijardi maraka, od čega je na isplate ispod sto maraka, na koje se ne plaća porez, otišlo čak oko 1,2 milijardi.

Zbog neusvajanja novog zakona o igrama na sreću, kojim je, pored ostalog, bilo predviđeno oporezivanje i dobitaka ispod 100 maraka porezom od deset posto, budžet Federacije BiH oštećena je za oko 120 miliona maraka.

Iako je dodatno oporezivanje igara na sreću bilo je goruća tema u Federaciji BiH do prije pola godine, o tome sada gotovo niko i ne priča. Vodile su silne rasprave među političkim strankama ali i u javnosti o bogaćenju kladioničara, negativnim socijalnim posljedicama te djelatnosti, šteti koju nanosi pojedincima, njihovim porodicama i društvu u cjelini.

Predstavnici SDA su naglašavali da bi se novac koji bi se dobio od poreza na dobitke ispod 100 maraka mogao usmjeriti u humane svrhe, za liječenje djece, zaštitu prava zlostavljanih osoba, prevenciju raznih ovisnosti...Drugi su igrali na strani kladioničarskog lobija i svim silama se trudili da se novi zakon ne usvoji. Predstavnici HDZ-a BiH u federalnoj vlasti, predvođeni ministricom finansija Jelkom Milićević, govorili su da bi to utjecalo na zatvaranje poslovnica, te dovelo do otpuštanja radnika i uništavanja firmi.

I nakon što je u Vladi konačno postignut neki kompromis, utvrđeno je zakonsko rješenje po uzoru na susjednu Hrvatsku, kao jednu od zemalja Evropske unije. Njime je, pored ostalog, bilo uvođenje diferencirane stope poreza, ovisno o visini dobitka, a unutar toga i oporezivanje dobitaka do 100 maraka. Zastupnički dom usvojio je predloženo zakonsko rješenje, ali većina delegata u Domu naroda na sjednici 1. juna bila je protiv.

Zanimljivo je da je projektovana vrijednost brze ceste Tuzla - Žepče oko milijardu KM. Samo sredstvima od oporezivanja kladioničarskih dobitaka ispod 100 KM, da su završavala u budžetima ovaj veliki infrastrukturni projekat bi mogao biti izgrađen za devet godina. Sudeći po trenutnom raspoloženju dijela političkih snaga u FBiH, taj novac će i dalje završavati u džepovima pojedinaca.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu