Vjetar srušio munaru džamije u Tešnju: Materijalna šteta širom BiH

by nedim
| 8:33

Snažan vjetar srušio je u noći sa ponedjeljka na utorak munaru Ferhad-begove džamije u Tešnju.

Kako je za Oslobođenje rečeno u Operativnom centru MUP-a ZDK, do obrušavanja munare Ferhad-begove džamije, poznate i kao Čaršijska džamija, došlo je oko jedan sat iza ponoći.

– Pored munare, oštećeni su i okolni objekti, tačnije nekoliko krovnih konstrukcija. Srećom, povrijeđenih nije bilo, rečeno nam je u MUP-u ZDK.

Čaršijska džamija je nacionalni spomenik BiH. Sagrađena je između 1555. i 1558. godine. Njen graditelj je bio Ferhad-beg, a prema pisanim podacima, on je bio bliži rođak sultana Sulejmana Veličanstvenog, a po nekim dokumentima je i sin njegove sestre. Sagradio je medresu koja je sa kraćim prekidima radila sve do 1946. godine. Ostavio je 32 dućana kao vakuf iz čijih prihoda se džamija izdržavala.

Pored Tešnja, snažan vjetar je pričinio materijalnu štetu i u još nekim dijelovima Zeničko-dobojskog kantona, a kako ističu u MUP-u ZDK-a, uglavnom se radi o oštećenim krovnim konstrukcijama i materijalnoj šteti pričinjenoj na automobilima.

– U Zavidivoićima je vjetar oštetio krov škole, dok je u Maglaju pričinjena materijalna šteta na krovovima, kao i na vozilima. Intervencije zbog pada stabala su zabilježene i u Žepču, rečeno je u MUP-u ZDK.

(TI)