Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

srijeda, 06 Decembar 2017 22:27

EU planira ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana

2909 roaming

Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Mariya Gabriel objaviće na samitu u Bugarskoj u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Gabrijel je za portal Euractiv rekla da će predstaviti detaljan set mjera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Na tome trenutno rade pravni savjetnici Evropske komisije, objavio je danas briselski portal.

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje EU, 17. maja 2018. biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj cijeni kao da su kući.

Ipak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe prije nego što sporazum o ukidanju rominga izmedju EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu.

- Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nisu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina. Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno, jer su očekivanja u regionu ogromna - kazala je Mariya Gabriel.

Evropska komesarka je rekla i da će "veoma brzo" objaviti "još najmanje dva veoma konkretna pilot projekta" u oblasti digitalne politike na Zapadnom Balkanu, ali nije precizirala o kojim je projektima ili kojoj zemlji riječ.

Pregovori o ukidanju rominga u EU potrajali su cijelu deceniju zbog neslaganja izmedju telekomunikacionih kompanija, koje su strahovale za svoj biznis, članica EU i evroposlanika. Očekuje se da telekominikacione kompanije, koje su se protivile i ukidanju rominga u EU, dodatno uznemire planovi za proširenje zabrane naplate rominga na zemlje van EU.

Podsjetimo, ministri zaduženi za telekomunikacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije najavili su u junu ove godine da će Evropskoj komisiji uputiti pismo u kome traže da se odluka o ukidanju rominga u zemljama Evropske unije proširi i na te četiri države.

(TI)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu